Nadruk op bloemsierkunst is kenmerkend voor de Flower Parade.
Nadruk op bloemsierkunst is kenmerkend voor de Flower Parade. Foto: Dirk van Egmond, Treffend Beeld

vervolg van voorpagina

Ode aan bloemsierkunst

eenheden n De Flower Parade zal dit jaar uit 63 eenheden bestaan: praalwagens, personenwagen, muziekcorpsen en muziekwagens.

Volgens voorzitter Dirk Hogervorst zijn in geen enkel corso zoveel soorten bloemen te zien als in de Flower Parade. Geschikt door top-arrangeurs uit heel Nederland onder leiding van hoofdarrangeur Astrid Lankhuizen.

Een omvang van 60-70 eenheden is voor de Flower Parade wel het maximale kader. Je spreekt dan over een rijdend corso met een lengte van drie kilometer die de staande toeschouwer ruim drie kwartier schouwspel biedt.

Evenals voorgaande jaren staat het Crea-team weer garant voor de ontwerpen van de wagens die vervolgens door Joravision worden gebouwd en waarop LollyPop voor entertainment zorgt.

De volgorde van de tocht is nog niet geheel bekend. En is ook niet zo eenvoudig samen te stellen. Een goede afwisseling van de wagens, thematische combinaties, een evenwichtige verdeling van de muziekcorpsen binnen de stoet, de afstand tussen de praalwagens; het zijn allemaal zaken waar de organisatie reken mee houdt.

Doorkomsttijden

13.00 Rijnsburg
12.00 Katwijk-binnen
15.30 Katwijk aan Zee, hier worden voor de televisie opnames gemaakt door omroep Max
18.30 uur Noordwijk-binnen


Voorschouw

Op vrijdagavond 12 augustus is er in de bloemenveiling van Royal FloraHolland de zogenoemde en altijd drukbezochte voorschouw. Velen nemen daar een voorproefje van wat komen gaat. Van alle zaterdag-toeschouwers zal ongeveer 10% afkomstig zijn uit het buitenland.

Kindercorso

Voorafgaand aan de Flower Parade wordt op donderdag 10 augustus het kindercorso gehouden, georganiseerd door de Oranje Vereniging van Rijnsburg. In een bonte stoet van circa 450 fietsen rijden kinderen op met bloemen versierde fietsen door het bloemendorp.

Varend Corso jubileert

jarig n Het Varend Corso viert vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 augustus haar 20-jarig jubileum op de wateren in en rondom Westland. Het thema is dit jaar 'Be Happy!'

Afgelopen jaar waren er meer dan een half miljoen bezoekers die de boten en hun prachtige versiering kwamen bewonderen tijdens dit gratis driedaagse spektakel op het water en op de kade.

Versiering

Tijdens Varend Corso trekt een kleurrijke stoet van historische schuiten, volledig versierd met bloemen, planten, groente en fruit, in een 80 kilometer lange route door de Zuid-Hollandse wateren. Alle versiering is afkomstig uit de Westlandse kassen.
Begeleid door muziekgroepen trekt het corso in het eerste weekend van augustus door onder meer Westland, Delft, Maassluis, MiddenDelfland en Vlaardingen. Het belooft, evenals voorgaande jaren, weer een prachtig schouwspel te worden van 45 versierde schuiten en sloepen die de tocht over de Westlandse wateren afleggen.

Kindercorso

De boten van het Kindercorso varen dit jaar voor de vijfde keer voor de gebruikelijke stoet uit. De boten zijn helemaal ontworpen en opgemaakt door kinderen. De 8 boten van het kindercorso zijn een verrijking voor het corso, waarmee ook de jongere deelnemers een eigen plekje hebben te midden van de overige boten.
Dit jaar zal voor het eerst een speciale 'tienerboot' voor 12 t/m 18 jarigen meevaren. De vletten voor het kindercorso worden door de scouting ter beschikking gesteld.

Feest op het water én de wal

Het corsoweekend is in de loop der jaren uitgegroeid tot meer dan alleen een feest op het water, want ook op de wal worden jaarlijks tal van activiteiten georganiseerd.
Traditiegetrouw zijn voor deze editie ook weer fiets- en boottochten naar het corso uitgezet. Verder wordt op verschillende plaatsen een vlootschouw georganiseerd waar bezoekers de boten van zeer dichtbij kunnen bekijken. In historische stad Delft is het corso op zondagmiddag te bewonderen in de haven.

Alle informatie over de route, locaties en doorkomsttijden zijn terug te vinden op varendcorso.nl.

Afbeelding