Annie Beekenkamp spreekt een delegatie van Tuinbouw Jongeren toe.
Annie Beekenkamp spreekt een delegatie van Tuinbouw Jongeren toe. Foto: Frank de Klerk

Annie Beekenkamp: "Vrouwen alle kansen voor functie in de tuinbouw"

waarmaken n Vrouwen die een kans willen maken op een leidinggevende functie in de tuinbouw moeten dit zelf waarmaken. Binnen de tuinbouw zijn geen vooroordelen tegen vrouwen.

Door Frank de Klerk

Dit zegt Annie Beekenkamp uit Maasdijk. Zij geeft samen met haar zwager Peter Persoon leiding aan de Beekenkamp Groep. De Beekenkamp Groep is een internationaal bedrijf dat wereldwijd 2600 medewerkers telt.

Beekenkamp ontving op 19 juni een delegatie van de Tuinbouw Jongeren met deze keer opvallend veel jonge vrouwen, die afkwamen op het thema 'Vrouwen in de tuinbouw'.

Behalve een persoonlijk verhaal van Annie Beekenkamp kregen zij een rondleiding op de ultramoderne, vorig jaar in gebruik genomen 6 hectare grote kwekerij aan de Steenenburchweg in 's-Gravenzande.

Keuzes

"Het belangrijkste is dat vrouwen hun eigen keuzes maken'', vindt Annie Beekenkamp. "Als iemand een carrière wilt, zal de persoon daar zelf hard voor moeten werken. Natuurlijk samen met het gezin en de partner, maar uiteindelijk zal iedereen het toch zelf moeten doen. Ik heb nooit gemerkt dat de tuinbouw vrouwonvriendelijk is. Binnen de branche en het bedrijf is er altijd goed op mij gereageerd.''

Annie Beekenkamp groeide als het ware op binnen het bedrijf van haar vader Govert waar zij het vak in de praktijk leerde. "Ik begon als assistente en heb daarnaast diverse opleidingen gedaan'', zegt Annie Beekenkamp. "Toen ik trouwde en daarna zwanger werd, zei mijn vader: "dan moet ik iemand anders inschakelen." Ik zei: nee pa. Ik wil blijven werken.

een goede mix van mannen en vrouwen

"Ik heb vier kinderen gekregen en er altijd naast gewerkt. Doordat mijn man tomatenteler was en ik goed afspraken met hem kon maken over de zorg voor de kinderen, heb ik altijd vijf dagen per week kunnen werken en mij met hart en ziel kunnen inzetten voor mijn carrière en bedrijf. Hierdoor kon ik op weg naar mijn werk alle dagelijkse problemen van het gezinsleven goed van me afzetten."

Geschikt

Vrouwen krijgen bij sollicitaties dan ook geen voorrang bij Beekenkamp. "Ik neem de meest geschikte sollicitant aan'', zegt Beekenkamp. Wel is het goed om in een bedrijf een mix van mannen en vrouwen te hebben. Dan krijg je een bepaalde dynamiek.

De wijze van communiceren is belangrijk voor de bedrijfscultuur. Door communicatie weten de medewerkers waar zij aan toe zijn. Iedereen wordt gelijk behandeld. Ons bedrijf heeft een prachtig team. Er werken mensen, die bepaalde zaken binnen het bedrijf veel beter kunnen dan ikzelf.''

Prachtteam

Een van de leden van dat prachtteam is sales manager vegetables Frank Vriends. Hij werkt al 24 jaar bij Beekenkamp en heeft het nog steeds zichtbaar naar zijn zin. "Belangrijk is vertrouwen'', zegt Vriends. "Als je binnen een familiebedrijf veel vertrouwen hebt, krijg ook je veel vrijheid. Dat is bij bedrijven met een externe directeur anders. Een familiebedrijf is meer op continuïteit gericht en niet op in korte tijd veel geld verdienen. De betrokkenheid van de medewerkers is de kracht van een familiebedrijf. Je krijgt veel vertrouwen maar moet het niet verprutsen.''

Annie Beekenkamp.
Bedrijfsbezoek Tuinbouw Jongeren.