De nieuwe veredeling kan sneller plaatsvinden door DNA-technieken te gebruiken.
De nieuwe veredeling kan sneller plaatsvinden door DNA-technieken te gebruiken. Foto: BK

Haring: 'Duurzamer veredeling vergt negeren concurrentiespook'

vraag n Straks is het niet meer de vraag of in de supermarkt nog Alstroemeria van een bepaald bedrijf staat, maar of die bloemsoort er überhaupt nog wordt verkocht.

Door Johan Th. Bos

Met die waarschuwing kwam Thijs Simons van veredelaarsorganisatie Plantum in het Go Café van het Groen Onderwijscentrum (waarin HBO, school InHolland, Wellantcollege, bedrijven en Greenport Aalsmeer participeren).


De bijeenkomst op dinsdag 13 juni bij Royal VanZanten in Rijsenhout was gewijd aan veredeling en die moet duurzamere producten op gaan leveren, constateerde prof. dr. Michel Haring, hoogleraar Plantenfysiologie aan de Universiteit van Amsterdam en verbonden aan de Green Campus.

Hij wilde de opvattingen van de aanwezige veredelaars wel eens polsen over wat hij de nieuwe veredeling noemde. Die is hard nodig, want de EU gaat steeds minder chemische middelen ter bestrijding van ziekten toelaten. En daarnaast zijn er ook totaal andere toepassingen van plantaardige producten mogelijk, bijvoorbeeld op de terreinen van cosmetica en pharma. Daardoor ontstaan nieuwe verdienmodellen, zei Haring.


Nieuwe veredeling

De nieuwe veredeling kan sneller plaatsvinden door DNA-technieken te gebruiken. "Het zou winst zijn als we de ontwikkeltijd van nieuwe rassen kunnen bekorten", zei Haring.

En tijdwinst is nodig, omdat straks bepaalde middelen niet meer mogen worden gebruikt en grote retailers de neiging hebben voor de muziek uit te lopen, betoogde ook Simons.

Voor de aanwezige veredelaars was intussen wel de vraag wat gebruik van DNA-technieken dan wel gaat kosten, terwijl bij velen ook de kennis erover ontbreekt. Maar er moet geld uit Den Haag komen als er voldoende steun uit het bedrijfsleven blijkt, meende Haring.

"Ik heb bemoedigende woorden van jullie nodig." Hij pleitte voor samenwerking tussen onderwijs, kennisinstellingen en ondernemers. Voor het nieuwe veredelen, met een centrale kennisbank voor DNA-analyses, moet men intussen wel over het uit concurrentie-overwegingen vasthouden aan eigen kennis stappen, constateerde hij. "Als je bang bent voor concurrentie wordt het moeilijk in een pre-competitief model te stappen."

Dat samenwerking tussen bedrijven de toekomst van de veredeling is, betoogde ook Simons. De situatie is volgens hem niet meer als tien jaar geleden, want alom klinkt de roep om duurzaamheid en veel teeltmethodes staan onder druk. Dat komt mede door ambtelijke beleidsmakers. "Het heeft allemaal niets te maken met de realiteit, maar met de scoringsdrang van ambtenaren", zei Simons. De tuinbouw is niet de enige sector waar verduurzaming een rol speelt, voegde hij er aan toe. In de groentesector is men volgens hem verder dan in de sierteelt. "Alles in de groenten staat op groen, in de sierteelt nog op rood."

Zomerse productpresentaties tijdens Together active Rhein-Maas

samen n Zeventien aanvoerders toonden een actueel en kleurrijk productassortiment tijdens de zomereditie van alweer de vijfde 'Together active'.

De bijeenkomst vond plaats op 21 en 22 juni in de foyer bij Veiling Rhein-Maas in Straelen-Herongen.

En het niet alleen bij het tonen van een schitterend en actueel productassortiment snijbloemen en potplanten op inspirerende wijze, ook stonden de aanvoerders klanten van de veiling persoonlijk te woord voor vragen en suggesties.

Onder hen bevond zich ook Gartenbau Hommes, de 'Anlieferer im Rampenlicht', met een fraai assortiment perk- en balkonplanten.

De foyerpresentatie stond in het teken van het trendthema 'Natuurlijkheid', een van de thema's uit het klantenmagazine dat in het kader van 'Together active' was verschenen. Voor de foyerpresentatie stelden 33 aanvoerders van planten en snijbloemen hun producten beschikbaar. Het magazine biedt weer volop inspiratie en ideeën.
Exposerende aanvoerders, klanten en medewerkers van Veiling Rhein-Maas kijken terug op een succesvolle bijeenkomst. Ondanks de zomerse temperaturen was er volop belangstelling voor de inspirerende productpresentaties en werden veel waardevolle gesprekken gevoerd in een ontspannen sfeer.

Ondanks de zomerse temperaturen was er volop belangstelling.