Circa 450 bloemisten bezochten het bloemistencongres.
Circa 450 bloemisten bezochten het bloemistencongres. Foto: VBW

vervolg van pagina 1

De bloemist als de groene barista

VBW n Het congres begon met een schets van het retail- en vooral detailhandelslandschap in Nederland. Peter Nieland, van Locatus en Hans van Tellingen van Strabo namen de bloemisten met veel feiten en cijfers mee door de oude en nieuwe winkelstraat.

Door Walter Landesbergen

Fysieke winkels

Peter Nieland van Locatus, het winkelkadaster voor gebruikers, vertelde dat Nederland 222.000 verkooppunten telt, waarvan 96.000 winkels. Locatus signaleert een afname van de verkoopvloeroppervlakte, maar inmiddels ook een afname van de leegstand
Volgens Locatus is die leegstand te wijten aan de crisis, de vergrijzing, online verkopen en veranderen van functie (winkel wordt horeca).
Hans van Tellingen van Strabo, specialisten in vastgoedinformatie en passantenonderzoek, voegde daaraan toe dat ook een overaanbod in vastgoed en suffe ketens hebben bijgedragen aan de leegstand.
In dat opzicht vond Van Tellingen het einde van V&D een zegen voor detailhandel. "Nu kunnen er weer spannende formules op de vrijgekomen A-locaties gevestigd worden; goed voor de binnensteden."


Online

Nieland en Van Tellingen waren het eens dat online winkelen een minder groot gevaar is voor de fysieke winkel, dan sommige specialisten, zoals bijzonder hoogleraar eMarketing en Distance Selling Cor Molenaar, willen doen geloven. Volgens Strabo maken de online verkopen zo'n 5.5% uit van het totaal.
Van Tellingen beweerde dat 80% van de webshops met verlies draait en dat 95% is verwikkeld in een prijzenslag, omdat gebrek aan onderscheidend aanbod leidt tot prijsvergelijking door de consument.
Daarbij hebben webwinkels last van een korte kassabon en is het moeilijk om online kopers meer producten te laten kopen dan gepland.
Het fenomeen showrooming, waarbij de consument in de winkel kijkt en vervolgens op internet koopt, draaide hij om, want webrooming komt evengoed voor.


Kiezen

Dat de fysieke bloemist veel perspectief heeft, werd beaamd door de derde spreker, Fred van der Hoeven van FloraHolland. Met een inspirerend uitstapje naar de koffiebranche liet hij zien dat er voor de bloemist nog veel te winnen is op het terrein van klantbeleving. "De bloemist als barista".

Volgens Van der Hoeven hebben bloemisten met het versproduct goud in handen. De consument die zijn directe leefomgeving wil vergroenen is best bereid om meer geld te besteden. "Het is niet voor niets een strategisch speerpunt van de coƶperatie."
Maar dan moet de bloemist zijn publiek wel goed kennen. Een analyse waarbij FloraHolland de ondernemer kan bijstaan met een uitgebreide databank van consumentendata en profielen.

Belangrijkste constatering van het congres was dat de bloemist moet kiezen: voor wie wil ik er zijn. Want, Van der Hoeven: "Wie er voor iedereen is, is er voor niemand."

Dat er binnen het bloemistencollectief van de VBW al bewust wordt gekozen, bleek uit het bloemistenpanel dat op het podium werd gevraagd, nadat de zaal diverse bedrijfsfilmpjes had bekeken.
Bloemisten met visie en focus. Waarbij een kiest voor gemak & goedkoop en de ander voor service & topkwaliteit. Ieder succesvol in zijn segment.
Wie niet kiest, redt het niet, zei Marcel van Dijk, die nogmaals benadrukte dat een goed onderwijs- en beloningssysteem eveneens voorwaarden zijn om als branche te overleven.


STAP

En wat gaat de VBW nu doen met al die kennis die het congres heeft opgeleverd? Op die vraag gaf beleidsmedewerker Bram Rijkers het antwoord: STAP.

STAP staat voor STrategie, Analyse en Plan. Dat is een door de VBW ontwikkeld stappenplan om de bloemist te ondersteunen in zijn bedrijfsvoering. STAP, sprak algemeen directeur Marco Maasse, is een hulpmiddel voor bewust ondernemen. Op basis van feiten & cijfers, gemotiveerde keuzen maken om uiteindelijk een gewenst rendement te behalen.

foto's: VBW

Fred van der Hoeven.
Afbeelding