Marcel van Dijk (Oogenlust) en Marco Maasse (VBW).
Marcel van Dijk (Oogenlust) en Marco Maasse (VBW). Foto: VBW

Toekomst bloemisten is perspectiefvol

congres n Op de langste en een van de mooiste dagen van het jaar circa 450 bloemisten uren op hun stoel kluisteren in een van daglicht verstoken zaal. In een en al aandacht.

Die prestatie leverde de VBW woensdag 21 juni op haar tweejaarlijkse bloemistencongres. Het thema: 'De bloemist in de nieuwe winkelstraat.'

In een zorgvuldig opgebouwd programma werden de bloemisten overladen met feiten en cijfers. Uitmondend in de eenduidige samenvatting: doe wat je leuk vindt en waar je goed in bent, wees trouw aan je identiteit en onderneem bewust. Conclusies van een heldere eenvoud.
Maar dat de praktijk weerbarstig is en om alertheid en aanpassingsvermogen vraagt, dat werd duidelijk gemaakt door de ingehuurde sprekers en door de bloemisten zelf, die tijdens het congres ruim baan kregen om hun verhaal te vertellen.

Na wat lastige jaren is er duidelijk sprake van optimisme. De Nederlandse consument geeft weer geld uit en de bloemist merkt dat. Bovendien hebben de online verkopen niet die vaart die her en der verkondigd wordt.
Maar er was ook een waarschuwing. Volgens Marcel van Dijk, eigenaar van Oogenlust, is er wel de zeer serieuze dreiging van een tekort aan bekwaam personeel.


Lees verder op pagina 5