Mario Hirama winnaar van de Hana Ike Battles.
Mario Hirama winnaar van de Hana Ike Battles. Foto: Blooming Breeders

Een succesvol Vierde Flower Festival Aalsmeer trok wederom veel publiek

ode n Bij tropisch weer werd er het vorig weekend in Aalsmeer een ode aan de bloemen en planten gebracht en werd er goede promotie verricht voor het inmiddels ruim 30.000 inwoners tellende Aalsmeer.

Door Leni Paul

Zaterdag 17 en zondag 18 juni was Aalsmeer het middelpunt van de internationale bloemenwereld. Naast amateurs/liefhebbers van de florale wereld wisten ook veel vakgenoten uit de hele wereld de weg naar Aalsmeer te vinden.

Ooit was er het Aalsmeerse bloemencorso dat zestig jaar lang in september duizenden bezoekers op de been kreeg. De bloemenstoet was een van de twee evenementen waarvoor Amsterdam het verkeer omlegde en de Dam vrij maakte voor de Aalsmeerse bloemenwagens.
Nu geen corso meer, maar wel voor de vierde keer het Flower Festival, een initiatief van journalist en ondernemer Constantijn Hoffscholte. Een Stichting werd opgericht en met vereende krachten weten de organisatoren elk jaar weer een afwisselend en smaakvol programma te presenteren.

Interessant voor de beroepskwekers/handelaren was de door drie rozenveredelingsbedrijven (Zuurbier, VP Group en Roza Plaza), onder de naam ROOOZ georganiseerde presentatie van hun huidige rozen-assortiment.

ROOOZ had weer een prachtige collectie bijeengebracht. Tegen het tropische weer was echter niet elke roos bestand.
Bert Middelkoop, één van de organisatoren en werkzaam bij Zuurbier: "De Historische Tuin en het Museum zijn prima expositieruimten. Je kan hier nog de oude rozensoorten uit de vorige eeuw en ouder bekijken, maar dit warme weer hebben we nooit eerder hier meegemaakt."

Hana Ike Battles

Veel bekijks tijdens het Flower Festival hadden ook de Hana Ike Battles, waarbij twee uit Japan overgevlogen bloemenarrangeurs het tegen elkaar en tegen Nederlandse vakgenoten opnamen en het publiek bepaalde wie de winnaar werd.

De Japanner Mario Hirama won de Blooming Breeders Cup. Marloes Joore uit Aalsmeer, ook verantwoordelijk voor de bloemenparade, veroverde de Japanse trofee.

Hoofdarrangeur Marloes Joore.