Het personeelsmodel werd met praktijkvoorbeelden toegelicht.
Het personeelsmodel werd met praktijkvoorbeelden toegelicht. Foto: VGB

Bunnik Plants geeft JAN stof tot nadenken over zelfsturende teams

JAN n Het Jong Agri Netwerk bracht woensdag 14 juni een bezoek aan Bunnik Plants. De 'nieuwe' jonge eigenaren Dennis en Thomas Bunnik maken bij Bunnik Plants een switch van een hiërarchisch naar een zelfsturend personeelsmodel.

Gastheer Thomas Bunnik nam JAN mee in deze voor de tuinbouw unieke bedrijfsverandering.

Bunnik Plants timmert aan de weg met 6 productielocaties en 7 productieteams voor planten die in Europa worden afgezet. Zij zien nog altijd een belangrijke rol voor de handel nu en in de toekomst.

"Handelaar is een vak apart en meer dan alleen transporteur, zij verzamelen de groenbehoefte van de klant (retail/winkel)", aldus Thomas Bunnik tijdens de inleiding van het bezoek.

Deze werd gevolgd door een rondleiding door de productielocatie in Bleiswijk.

Thomas Bunnik vertelde openhartig over de transitie, waar zij nog altijd inzitten. Van een hiërarchisch naar een zelfsturend personeelsmodel.

Kiezen

De groei van Bunnik Plants dwong de eigenaren te kiezen tussen een professioneel bedrijf met op elke locatie een topman/vrouw of voor zelfsturende teams. Twee jaar terug werd gekozen voor deze laatste variant, waarin transparantie en sociale normen centraal staan.

De vele vragen van de JAN-leden over dit personeelsmodel werden helder en aan de hand van praktijkvoorbeelden door Thomas Bunnik toegelicht.

In de afsluitende borrel werd nagepraat over de (on)mogelijkheden voor toepassing van zelfsturende teams in de eigen bedrijven.

Jong Agri Netwerk (JAN) is hét platform voor jonge managers en ondernemers uit de sierteeltsector, waar ze ideeën kunnen uitwisselen, een interessant netwerk vinden en samen voorop willen lopen in een sterk veranderde handelsmarkt.

'Be Holy, Stay Green': Plantarium komt met hip en jong Holy Green festival

nieuw n Groen kennen ze wel in Boskoop. Maar een groen festival ontbrak nog. Reden voor Plantarium Boskoop om jongeren dansend, proevend en op een vernieuwende manier kennis te laten maken met groen.

Op vrijdag 25 augustus gaan de deuren open: Holygreen it is!
Groen wordt steeds populairder onder jongeren en festivals zijn niet meer weg te denken uit de zomerplanning. Het is een ideale combinatie.
Holy Green is het eigenwijze en tikkeltje rebelse broertje van het Plantarium. Ze denken hetzelfde en willen hetzelfde bereiken, maar doen dat net op een andere manier. Iedereen laten zien hoe leuk groen is!
De Holy Greeners, ook wel de organisatie genoemd, zijn een club jongeren die allen op een eigen manier verbonden zijn met groen. Het enthousiasme wat zij voelen, willen ze graag overbrengen.

Met Latin, Urban en House-muziek van een line-up van populaire DJ's.

Het festival wordt gehouden op 25 augustus, Boskoop.