Afscheidsreceptie van Robert Roodenbrug die 14 jaar leiding gaf aan de VGB.
Afscheidsreceptie van Robert Roodenbrug die 14 jaar leiding gaf aan de VGB. Foto: BK

vervolg van pagina 1

Robert Roodenburg bij afscheid:
'Organisaties zijn er voor mensen'

VGB n In het begin van Roodenburgs directeurschap bij de VGB, door De Boon het 'regime Jacques Teelen' genoemd, was er volgens hem sprake van goede samenwerking.

Maar door de fusie, waardoor een gebrek aan competitie tussen veilingen ontstond en vooraf gemaakte afspraken met de handel niet werden nagekomen, is de relatie met FloraHolland steeds ingewikkelder geworden.

"De veiling deed niet wat wij wilden en omgekeerd", zei De Boon. "Zo ontstond het Santpoort Beraad, waarbij wij rechtstreeks met de kwekers ging praten."

Gecompliceerder

De sector is sindsdien steeds gecompliceerder geworden, de schappen werden onderuit gehaald ("niet verstandig, maar het is wel gebeurd") en via het Klantenberaad haalde de veiling het gesprek tussen productie en handelaren naar zich toe.

In dat beraad zitten volgens De Boon de helft van de VGB-bestuursleden. "Als je met zulke dilemma's hebt te maken, is voor de directeur niet te volgen waar het bestuur heen wil. Het is moeilijk voor hem proactief te zijn. Robert bleef daarom gewoon zitten.

VGB en veiling moeten zich heroriënteren op hun taak." Dat betekent een koerswijziging voor de VGB met de helft van het aantal medewerkers en daarbij hoort, volgens Roodenburg, ook een nieuwe kapitein.

BGI-speld

Bestuurslid Jan Roelofs van de Duitse zusterorganisatie BGI constateerde dat onder Roodenburg de relatie tussen beide organisaties voor de groothandel sterk is verbeterd en beide ook goed samenwerken in de internationale koepel voor de bedrijfstak Union Fleurs.

"Vroeger waren wij geen vrienden, die zijn wij toch geworden", zei Roelofs, die Roodenburg namens zijn bestuur bedankte voor de intensieve samenwerking.

"In Holland worden veel bruggen gebouwd en Roodenburg was een bruggenbouwer tussen de Nederlandse en Duitse bloemenhandelaren."

BGI-voorzitter Norbert Engler reikte vervolgens de erespeld van zijn organisatie uit aan Roodenburg.

Roodenburg was bruggenbouwer

Van hem heeft ook directeur Jan de Boer van Barendsen veel geleerd, zei die. Onder meer dat men bij het strijden voor eigen belangen ook die van anderen in het oog moet houden.

Zijn bedrijf had het lidmaatschap van de VGB wel eens opgezegd, maar heeft zich er toch weer bij aangesloten.

Samenwerken is misschien een ander woord voor carrière maken, zei ze Boer, maar Roodenburg had hem ook de andere kant ervan laten zien.

Roodenburg zelf zei dat De Boon, toen hij voorzitter was, soms dingen deed die hijzelf niet wilde doen. En omgekeerd

"Het gaat vooral om de mensen in deze bedrijfstak. Ik heb veel kleurrijke, betrokken mensen leren kennen. De meesten waren best aardig.

Om mijn vader te citeren: De meeste mensen zijn aardig, anders vallen de onaardige niet op."

Nieuwe directeur

Interim-voorzitter Lex Ebus maakte tijdens de drukbezochte afscheidsreceptie de nieuwe directeur van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten bekend: Matthijs Mesken.

Met Mesken is een goede keuze gemaakt, stelt het VGB bestuur.

Sinds 2012 is hij werkzaam als directeur van Stichting Groenkeur waar hij eindverantwoordelijk is voor het verder uitbouwen en positioneren van het keurmerk, waarbij de belangen van de certificaathouders en hun afnemers centraal staan.

Daarvoor was hij secretaris bij Anthos (Koninklijke Handelsbond voor Boomkwekerij- en Bolproducten), secretaris Boomkwekerijproducten en projectleider marktonderzoek bij het Productschap Tuinbouw.

Robert Roodenburg. "Fijn dat het bestuur met Matthijs Mesken tot overeenstemming is gekomen. Nu verhuis ik samen met mijn vrouw met een gerust hart naar Den Haag. De VGB is in goede handen".

Mesken (49) treedt per 1 augustus 2017 in dienst.

Foto's: Toon Buchner van Fototeam Sanders & Rozemeijer

Robert Roodenburg, Lex Ebus en Matthijs Mesken.
Afbeelding