Wethouder Theo Duijvestijn.
Wethouder Theo Duijvestijn. Foto: rolf van koppen

Tuinbouw naar biobased economie

jaarevent n De tuinbouw gaat zwaar inzetten op de biobased economy. Tijdens de Jaarevent 2017 van Greenport Westland-Oost bij kwekerij Sion in De Lier is het programma 'Op weg naar een biobased tuinbouw' gepresenteerd.

Door Frank de Klerk

"De tuinbouw is als producent van uitgangsmaterialen en reststromen een logische partner in de transitie naar een biobased economie,'' zegt wethouder Duijvestijn.

"En voor de tuinbouw is biobased een belangrijke kans om de productie verder te optimaliseren. Biobased gaat enerzijds om het hergebruik van restmaterialen: die kunnen we beter benutten dan er alleen compost van maken.

Biobased gaat ook over inhoudstoffen. Uit planten die de tuinbouw produceert kunnen stoffen gehaald worden voor bijvoorbeeld cosmetica, gezondheid, welbevinden en medicinale toepassingen.''

Transitie

Duijvestijn was de laatste in een reeks sprekers tijdens het event. Rode lijn in alle verhalen was transitie ofwel overgang en verandering.

Rob van Wijk van het Haagse Centrum voor Strategische Studie sprak over de veranderingen in de internationale betrekkingen.
"De aanvallen op de euro en het internationale terrorisme blijven bestaan'', zei Van Wijk. "Bedrijven zullen zich aan de context moeten aanpassen. Dat kan voor de een de vluchtelingencrisis of de industriƫle revolutie zijn en voor de ander een verantwoorde energiemix. De tuinbouw is een van de sectoren, die hier het meest ver in is.''

De transitie op biobased economy kost geld. Het was de intentie van wethouder Duijvestijn om tot 2020 vijftig miljoen euro in te zetten, maar het is nu al duidelijk dat dit bedrag niet wordt gehaald.

een kwestie van pionieren

Vanille

"Nu het Productschap Tuinbouw is afgebroken, zullen wij het geld op de markt moeten verzamelen. Dan gaat het er bijvoorbeeld om vanille biologische te kweken voor industriƫle afnemers tegen een marktconforme prijs. Het gaat erom vanille zo in de markt te zetten dat de coca concerns van deze wereld geen synthetische vanille meer gebruiken maar nedervanille.''
Biobased ondernemen kan alleen succes hebben als het rendabel is.

"Het is een kwestie van lange adem. Dat komt doordat tijdens de startfase er veel nieuwe technieken en kennis ontwikkeld moet worden'', schrijft Alex van der Zwart, die bezig is met een proefschrift over biobased ondernemen.

"Daar komt bij dat het lang niet zeker is of het rendabel is. Biobased is een kwestie van pionieren. Je ziet vaak dat bedrijven die al gewend zijn te experimenteren ermee beginnen. Maar zij moeten wel samenwerken met andere partijen.''

Obesitas

Pothos Plant uit Honselersdijk onderzoekt de mogelijkheden om uit de Dioscorea een geneesmiddel tegen obesitas te ontwikkelen.
"Wij onderzoeken hoe wij Dioscorea kunnen opnemen in de Pharmacopoeia'', zegt Peet Olsthoorn van Pothos. Als een middel in dat boekwerk is opgenomen, kun je het verkopen als medicijn. Over twee jaar weten we of dat slaagt. Lukt dat, dan hebben we een product waarmee de Nederlandse tuinbouw zijn unieke teeltkennis op een andere manier kan verwaarden.''