Hangbegonia: balkonplant van het Jaar 2017
Hangbegonia: balkonplant van het Jaar 2017 Foto: BK

Een plant met twee gezichten: bloei & blad

adres n Wie van fleurige bloemen houdt of juist geniet van stoer blad met mooie bladtekening en intense kleuren is aan het goede adres bij Begonia's.

Er zijn namelijk bloeiende Begonia's en Bladbegonia's.
De bloeiende Begonia heeft bloemetjes in het rood, roze, oranje, wit en geel of meerdere kleuren per plant, terwijl de Bladbegonia alleen fluweelachtig blad showt.
Maar wat voor blad! Met bladtekeningen in het zilver, roze, bordeauxrood of verschillende tinten groen. En als het licht anders valt…dan zie je weer een nieuwe kant van de harige blaadjes.


Kosmopoliet

Voordat de Begonia werd ontdekt als ideale woonplant, vond je de plant in warme, vochtige bosrijke gebieden in Nieuw-Guinea, zuidelijk Afrika en de Andes. Ook nu is er nog een buitenvariant voor je terras. In 1690 noemde Charles Plumier, een Franse botanicus en monnik, de Begonia naar zijn beschermheer Michel Bégon, een Franse botanicus en diplomaat uit de 17-de eeuw.


Bloeier

Als er één plant de naam tuinbloeier verdient, dan is het wel de Begonia. Van juni tot halverwege de herfst is de Begonia haast meer bloem dan plant. Er zijn meer dan 1.000 soorten Begonia's. Voor ieder wat wils dus.


Kleuren

Met de Begonia zijn mooie kleurencombinaties te maken. De zonnige kleuren, zoals rood, wit, oranje en geel, doen het goed bij blauwachtige planten. Gele Begonia's staan mooi in een pot met kleine coniferen, zoals Juniperus horizontalis. Een terracotta pot met witte Begonia's en dan wat klimop over de rand ziet er ook prachtig uit.


Trivia

Investeringstip: begoniazaad is heel veel geld waard. De prijs van één gram begoniazaad ligt zelfs hoger dan de prijs van een gram goud.


Balkonplant van het jaar

De hangbegonia is verkozen tot Balkonplant van het Jaar 2017.

De plant kreeg deze bijzondere titel op basis van zomeruitstraling, bloeicapaciteit, stijltrends en gebruiksgemak.

Niet zo gek als je bedenkt dat de hangbegonia verkrijgbaar is in vele bijzondere bloemvormen, kleuren, geuren en aparte groeiwijzen.

De plant staat hiermee synoniem voor een zomer lang plezier met een waterval van bloemen.

De Begonia is een van de oudste planten die in cultuur gebracht is.

We kennen de plant vooral als kamerplant (B Elatior Grp), als bladbegonia (B. Rex Grp), als perkplant (B. Semperflorens Grp) of als knolbegonia (B. Tuberhybrida Grp). Minder bekend is het assortiment hangbegonia.

Juryrapport

De jury van de verkiezing Balkonplant van het Jaar bestond uit groenjournalisten van onder meer Margriet, Eigen Huis & Tuin, Home & Garden en Libelle. Uit het juryrapport:
"Van ouderwetsheid is geen sprake. De hangbegonia is helemaal van nu en kent tegenwoordig een enorme variatie van kleuren en soorten die de hele zomer doorbloeien. De plant is voor iedereen, ook voor de beginnende tuinier.

En wie eenmaal een begonia op zijn balkon heeft, krijgt geheid de smaak te pakken om nog meer bloeiende planten buiten te zetten."

Afbeelding