Bijeenkomst van de Tuinbouwjongeren Westland in De Lier.
Bijeenkomst van de Tuinbouwjongeren Westland in De Lier. Foto: Frank de Klerk

Hoe om te gaan met personeel

Hoe krijgt een leidinggevende een medewerker zover dat hij een vervelend klusje gaat doen zoals het vegen van een pad. Of hoe maakt deze een vrouwelijke medewerker duidelijk dat zij een onfrisse geur uit haar mond verspreidt.

Door Frank de Klerk

Deze praktische vaardigheden stonden afgelopen week centraal tijdens een bijeenkomst van de Tuinbouwjongeren Westland bij Plantenkwekerij Vreugdenhil in De Lier.
Tijdens de bijeenkomst sprak Marlen Smal van P&O met Passie. Smal weet waarover zij praat. Zij werkte 18 jaar in het personeelswerk bij het voormalige Fides in De Lier.

Sinds een aantal jaren is zij zelfstandig adviseur voor human resource management. Met de Tuinbouwjongeren ging zij in gesprek over ideaal werkgeverschap.

Trainingsacteur Simone Valk zorgde voor het praktische aspect. Zij speelde een onwillige medewerker en enkele Tuinbouwjongeren mochten oefenen om haar een boodschap over te brengen: het vegen van een pad en zorg om een frisse adem.


Compliment

"Ik ruik af en toe een onprettige geur uit je mond. Weet je dat?'', probeert een van de tuinbouwjongeren de trainingsacteur duidelijk te maken. Deze reageert verbaasd met: "Oh ja'', maar de tuinbouwjongere geeft niet op: "Poets je de tanden wel als je van huis gaat? Heb je een mondhygiëniste, maak dan een afspraak met haar.''

De tuinbouwjongere in de rol van leidinggevende krijgt te horen dat hij van een klein mondprobleem de grootste stank van het bedrijf heeft gemaakt. Wel krijgt hij een compliment mee naar huis: "Chapeau voor de duidelijkheid en rust.''


Ongezonde leeftstijl

Een andere tuinbouwjongere komt in het gesprek met de trainster minder goed weg.

De man moet een medewerkster aanspreken op het vermoeden van een ongezonde leefstijl. Immers als mensen zichzelf verslonzen, hoe kunnen zij dan een goed product afleveren?

In het gesprek met de trainingsacteur weet de man zich duidelijk geen raad met de opdracht. "Ik heb waargenomen dat je toch wat dikker bent '', zegt de man tot grote hilariteit van de aanwezigen tegen de acteur. "Dat is geen reële opmerking'', luidt de evaluatie.


Pro-actieve

Eerder had Marlen Smal de oude regel voor een goed bedrijf uitgelegd: zie medewerkers als een investering en niet als een kostenpost.

"In een bedrijf moeten de medewerkers het samen voor elkaar krijgen en zijn ze van elkaar afhankelijk. Een onderneming met slechts passieve medewerkers redt het niet, maar een bedrijf met louter pro-actieve werknemers ook niet. Het moet een mix tussen passief en actief zijn.

medewerkers zijn een investering geen kostenpost

De passieve medewerkers moeten wel de kans krijgen zich te ontwikkelen. Van alleen hoogvliegers word je ook niet blij.

Een werkgever maakt iemand pas gelukkig als hij gebruikt maakt van zijn of haar kwaliteiten. Dan ontstaat een win/win situatie.''


Professionalisering

Marlen Smal: "Denk niet in problemen maar in uitdagingen en kom afspraken na. Aan een arbeidsrelatie moet je werken. Personeel en Organisatie is echt een vak.

Veel kun je zelf maar het is vaak nuttig een personeelsfunctionaris in te huren.

Dat kan uurtje factuurtje.

Plantenkwekerij Vreugdenhil heeft mij voor anderhalve dag ingehuurd voor professionalisering van de organisatie maar het is niet voor eeuwig.''