Een digitaal grootboek waarvan de inhoud op duizenden computers in alle hoeken van de wereld opgeslagen is.
Een digitaal grootboek waarvan de inhoud op duizenden computers in alle hoeken van de wereld opgeslagen is. Foto:

Onze wereld wordt Blockchain

evolutie n Blockchain, oftewel 'gedistribueerd vertrouwen' gaat de wereld radicaal veranderen en heeft de potentie om zich te ontwikkelen tot de grootste technologische evolutie sinds het internet. Het zal bestaande businessmodellen op z'n kop zetten. Er wordt veel gesproken over blockchain, maar wat is dit nu eigenlijk?

Door Peter Rosman

Bij Blockchain gaat het eigenlijk om een digitale versie van een grootboek gevuld met transacties. Deze transacties bevatten verschillende soorten informatie; denk aan verandering van eigenaar van een woning of elektronisch geld.
Het bijzondere van dit digitale grootboek is dat de inhoud ervan op duizenden computers in alle hoeken van de wereld opgeslagen kan zijn. Het blockchain netwerk bewaakt de integriteit door vóór het goedkeuren van een transactie vast te stellen of de data juist zijn en degene die de transactie wil uitvoeren daartoe gerechtigd is. Dit proces is een belangrijk element binnen blockchain.

Werking

De werking is simpel én geniaal. In plaats van een centraal grootboek, als bij een bank, heeft blockchain een gedistribueerd grootboek waarvan iedereen een kopie bezit. Welke informatie je kan lezen of wijzigingen is afhankelijk van een niet te kraken digitale sleutel.

Elk bezit, bijvoorbeeld een Bitcoin, wordt opgeslagen in een digitale portemonnee. Transacties worden met een digitale sleutel gebaseerd op een persoonlijke code uitgevoerd. Zo wordt de identiteit van de betaler of ontvanger gecontroleerd. Elke transactie kent een unieke code wat fraude voorkomt.

Toepassingen

Maersk, 's werelds grootste rederij, test of de ladingen van het bedrijf beheerd kunnen worden met blockchain. Dit helpt de documenten van de tientallen miljoenen zeecontainers over de hele wereld te beheren. Digitaliseren van het supply chain proces, en de end-to-end transparantie verbetert de uitwisseling van informatie tussen handelspartners.

Energiebedrijven, in Nederland netbeheerder Enexis, experimenteren met blockchain voor de doorverkoop van energie.
SkuChain werkt aan een Blockchain-oplossing voor de voedselvoorzieningsketen. Streven is de consument beter inzicht te geven in de herkomst van het eten, de productiedatum en hoe het efficiënter werd geproduceerd. Een transparant inzicht in plaats van een inefficiënt, eenvoudig te manipuleren etikettering systeem.
In de muziekindustrie worden er testen uitgevoerd waarbij alle informatie over muzieknummers worden vastgelegd in blockchain. De muziekindustrie denkt dan aan informatie over de nummers, maar ook de rechten. Wordt de muziek gedownload dan is de producent zeker van betaling.


En de sierteeltsector?

Met blockchain kan de sierteeltsector informatie op een transparante en veilige manier met alle partijen delen en transacties uitvoeren. Een veilige code geeft individuele partijen toegang tot de informatie. De overdracht van kweker naar verlader en vervolgens naar de handel wordt binnen blockchain vastgelegd en workflow toepassingen bepalen dan de route in de keten.
Koppel daaraan een digitaal vraag en aanbod systeem dat op basis van kunstmatige intelligentie de beste prijs bepaalt en de sierteeltketen wordt ineens heel transparant, efficiënt en met mogelijkheden voor een optimale kwaliteitsbewaking.
Veredelaars kunnen hun rechten in blockchain vastleggen en beheren met smart-contracts, zoals in de muziek dus.


Toppositie

Voor het behoud van de Nederlandse toppositie in de sierteeltmarkt en om opgewassen te zijn tegen wereldwijde concurrentie is het verstevigen van het cluster en de transitie naar een nieuw ecosysteem een must. Blockchain kan op een veilige manier het delen van informatie en kennis en de transitie richting een nieuwe eco-systeem ondersteunen.
In dit najaar worden projecten opgestart om te experimenteren met blockchain-toepassingen voor de sierteeltsector. Vooruitstrevende partijen kunnen zich bij het projectteam aansluiten. Wil je meedoen, stuur dan een berichtje.

Peter Rosman is digitaal expert. Maandelijks neemt hij de lezer mee in de nieuwe digitale wereld en in relatie tot de sierteeltsector.

Peter Rosman.