Voorzitter René van Dijk zou graag meer kwekers bij Unicum willen zien.
Voorzitter René van Dijk zou graag meer kwekers bij Unicum willen zien. Foto: BK

Unicum-leden zijn allen uniek, maar samen kan je meer dan alleen

zekerheid n Unicum Freesia heeft als doel zekerheid te geven van product aan grootschalig inkopende Retail-kanalen.

Doordat de krachten in de telersvereniging zijn gebundeld gebeurt dit al meer dan twintig jaar via termijnhandel en kan door deze samenwerking beter worden ingespeeld op de veranderende wensen van de afnemers.

"Rendement is belangrijk binnen een bedrijf, maar Retail beleveren is een keuze", stelt René van Dijk. "Bijvoorbeeld omdat je wil weten waar je product naar toegaat en je terugkoppeling krijgt. Nadelen zijn er zeker ook. Echter, de zekerheid van een stuk afzet binnen je bedrijf maakt het goed."


Twintig jaar

Sinds de oprichting van Unicum Freesia is van Dijk al lid van deze toonaangevende telersvereniging. Meerdere functies heeft hij hierin vervuld, maar sinds vier jaar is hij voorzitter en penningmeester. Thans zijn dertien kwekers bij Unicum Freesia aangesloten.
"Vorig jaar hebben we ons twintigjarig jubileum uitgebreid gevierd met klanten en telers. Unicum Freesia hebben we destijds opgericht omdat er kansen lagen op grootschalige Retail. Vanwege het volume en de juiste kwaliteit van Freesia kun je dit niet alleen en dus hebben de kwekers zich verenigd."


Zekerheid

Van Dijk stelt dat Unicum Freesia graag zou willen dat meer kwekers zich aanmelden. Alleen is er niet veel aanbod van telers meer en wordt er nogal wat verwacht op het gebied van planning, aanbod, certificatie en dagorders verschillend in rijpheid en aantallen per bos. Daarnaast zijn er meerdere individuele kwekers die conceptmatig handelen.
Unicum Freesia heeft veertig procent van het areaal, maar wat volume betreft is dit meer dan vijftig procent. "Hiermee zijn we in staat onze afnemers, providers en grootwinkelketens voor honderd procent zekerheid te bieden op kwaliteit en volume. Wij zijn de voorraad van deze klanten, zowel bij veel als weinig verkoop in de winkels."


Brexit zorgen

"Duitsland doet het met name het eerste half jaar goed, maar het Verenigd Koninkrijk is jaarrond de grootste markt voor Freesia. Voor Brexit en het traject ernaartoe maken we ons zeker zorgen. Vooral als je bedenkt dat zeventig procent van onze afzet naar het Verenigd Koninkrijk gaat. Met de meeste van onze afnemers hebben we één- of tweejarige contracten welke tot nu toe worden gerespecteerd.

Door minder bestedingsmogelijkheden en een ongunstige wisselkoers zouden de boeketten te duur kunnen worden voor de consument met een volumedaling tot gevolg. Gelukkig hebben we hier nu nog geen last van, maar we moeten er wel rekening mee houden en vooruitlopend hierop nieuwe afspraken maken. Ook richt Unicum Freesia zich daarom nu al op marktverbreding op het vaste land."


Nieuw assortiment

Het leveren van topkwaliteit is voor Unicum Freesia minstens zo belangrijk. Daarbij wordt er niet voor teruggeschrokken een spiegel voor te houden. "We doen veel uitbloeitesten en zien in dat in de toch wel lange cyclus naar de consument sommige rassen niet goed functioneren met een te korte houdbaarheid als resultaat. Het streven is minstens zeven dagen of meer.

Samen met de veredelaars zijn we gestart met het testen van een nieuw assortiment in onze eigen bedrijven. Groei en productie staan daarin centraal, evenals uitbloeitesten. Helaas moeten we nog even geduld hebben, want het duurt vier tot vijf jaar voordat we een nieuwe Freesia in voldoende areaal regelmatig beschikbaar hebben."

Het streven is een houdbaarheid van minstens zeven dagen.