1e prijs Scania geldwagen van De Nederlandsche Bank.
1e prijs Scania geldwagen van De Nederlandsche Bank. Foto: wilma van velzen

vervolg van voorpagina

Genieten van corsofeest

bloemenpracht n Schitterend waren ook de luxe wagens met hun bloemenpracht. In deze categorie pakte De Nederlandse Bank twee prijzen vanwege de bloemrijke wijze waarop deze het nieuwe eurobiljet onder de aandacht bracht.

De geldwagen scoorde de eerste prijs en de begeleidende wagen die vooraf ging werd derde. En dan was dit nog maar een deel van al het moois dat voorbijkwam.

Geheel volgens de regels van het veiligheidsplan werd de optocht vanuit het corsocrisiscentrum gecoƶrdineerd. Het corso reed zijn route aaneengesloten en keurig op tijd. Een bewonderenswaardige prestatie, want dit is niet niks. Bijzonder was het deze keer dat het corso via GPS te volgen was en dat vanaf het moment van opbouw tot Haarlem op de website met live beelden te volgen was.

Na de avondstop, dit jaar voor het eerst bij het Linaeushof in Bennebroek, vervolgde het corso verlicht zijn route naar Haarlem. Hier heeft het corsofeest nog het hele weekend voortgeduurd.

Opening

Voorafgaand aan corsozaterdag vond in Noordwijkerhout het stilstaand corso en het verlichte corso plaats. Hier vond ook de officiƫle opening plaats die verricht werd door Jos Vranken, directeur van het NBTC Holland Marketing.

Jaarlijks stelt het NBTC een thema centraal waarop kan worden ingehaakt. Dat was dit jaar het jaar 'Van Mondriaan tot Dutch Design'. Een thema dat door het Bloemencorso van de Bollenstreek is omarmd.

Ook het verlichte corso was weer prachtig en duidelijk is te merken dat het publiek het evenement in Noordwijkerhout steeds meer ontdekt. Voorafgaand aan het corso werden de praalwagens door de vele honderden vrijwilligers in de hal van DeLeeuw Flowerbulbs in Sassenheim overdekt met duizenden heerlijk geurende hyacinten en kleurrijke tulpen en narcissen.

Dit begon woensdag 19 april extra feestelijk met het zetten van de eerste steek door schaatskampioene Lisa van der Geest uit Warmond. Dit gebeurde traditiegetrouw op de praalwagen van de gemeente Teylingen in het bijzijn van burgemeester Carla Breuer en corsovoorzitter Leo van der Zon.

Kinderen van 'De Speelkring' uit Teylingen zette dit extra luister bij met een toneelstuk over Mondriaan. De vrijwilligers hebben er vervolgens twee dagen over gedaan om alle praalwagens met bloemen te overdekken.

Corsovoorzitter Leo van der Zon zegt terug te kijken op een geslaagd corso. "We genieten nog even na, maar weldra maken wij ons op voor het corso 2018 dat het thema Cultuur krijgt. Het is dan op 21 april."