2016 was voor de gehele sector over het algemeen een bloeiend jaar.
2016 was voor de gehele sector over het algemeen een bloeiend jaar. Foto: RFH

RFH: 'Nieuwe markten broodnodig'

markten n Al heeft Royal FloraHolland financieel een goed jaar achter de rug, de Nederlandse sierteelt staat wel onder druk en er moeten nieuwe markten worden aangeboord, vooral buiten Europa.

Door Johan Th. Bos

CEO Lucas Vos van RFH denkt daarbij vooral aan landen als China en Zuid-Korea, zei hij bij de presentatie van de jaarcijfers over 2016.

Hij deed dat op het strak ingerichte kantoor van Let it Grow in Amsterdam, een geheel door de veiling betaalde divisie om met nieuwe ondernemingen en dito manieren meer consumenten te bereiken, die vervolgens meer bloemen en planten gaan kopen.

Volgens Vos was 2016 voor de gehele sector over het algemeen een bloeiend jaar. De veiling zelf scoorde met 12,5 miljard producten (toename 0,3%) een omzet van € 4,6 miljard, 3,8% meer dan in 2015. De omzetstijging is vooral een gevolg van hogere prijzen en Vos constateerde dat het jaar voor de meeste Nederlandse kwekers ook gezond is geweest. Die investeerden trouwens ook tijdens de economische crisis meer dan hun collega's in omringende landen, zeker die in Duitsland.

Positie onder druk

Maar intussen groeit de sector in andere landen, waardoor druk op de leidende positie van Nederland ontstaat, waarschuwde hij opnieuw. Uit zijn betoog bleek dat Royal FloraHolland regie over de gehele keten wil hebben en zich intensief met export bemoeit.
Hij gaf toe dat China niet alleen een exportmarkt is, waar hij € 100 miljoen in 2020 heen wil brengen, maar ook een concurrent. "China maakt zich klaar voor export", zei hij. En op dat gebied kan het nu eenmaal veel van Nederlandse telers en exporteurs leren.
In de visie van Vos gaat Nederland zich op enkele dicht bevolkte en financieel krachtige Chinese regio's richten.

Zich door de veiling laten sturen, stuitte wel op verzet in handelskringen, bleek uit zijn woorden. "Twee jaar geleden hadden klanten nog vraagtekens, maar nu sluit dat aan bij hun strategie. Wij willen samen China openbreken."
Met zes verschillende programma's gaat ook de uitwerking van Strategie 2020 bij de veiling door. Die betekenen ook aanpassing van de structuur van de coöperatie, waar het aantal leden afneemt, hoewel minder snel dan was verwacht.
Met haar strategie, onder meer gericht op betere marges voor leden en klanten, wil de veiling onder meer inspelen op het mondiger worden van de consument, voor wie wat Vos betreft duidelijk moet zijn dat men door het kopen van bloemen en planten bijdraagt aan duurzaamheid. Die speelt een belangrijke rol in de naar zijn mening niet snel genoeg doorgevoerde RFH-strategie.

Van Brexit merkte RFH in 2016 nog weinig, maar dat kan dit jaar wel veranderen, denkt Vos. Tribunes gaan sluiten in 2018, digitaal wordt de standaard, de kosten van de veiling moeten omlaag, financiering is gewijzigd en volgend jaar gaat een het nieuwe tariefstelsel van start. Vos: "Wij zijn nu de grootste fysieke marktplaats ter wereld, maar dat willen wij ook digitaal zijn."

Jaarcijfers

De omzetstijging van 3,8% bij FloraHolland is vooral veroorzaakt door gemiddeld 4,2% hogere prijzen. Met snijbloemen werd € 2,7 miljard omgezet, een stijging van 6,7%, maar die daalde bij kamerplanten met 1,3% tot € 1,5 miljard.
De omzet van tuinplanten steeg met 4,7% tot bijna € 0,4 miljard. De export was € 5,7 miljard, 3% meer dan vorig jaar en volgens RFH verwachten exporteurs dat die trend zich in 2017 voortzet.
Die naar Duitsland steeg met 7% tot ruim € 1,6 miljard en maakt 61% van de exportgroei uit. In het Verenigd Koninkrijk werkte sterke daling van het Britse pond stagnerend.

Hoewel om omzet van Royal FloraHolland daalde met 1,3% (tot € 378 miljoen) steeg het operationeel resultaat met 3,8% tot € 27 miljoen, exclusief de kosten voor strategie 2020, reorganisatie en resultaat van deelnemingen.
De solvabiliteit is nu 25,1%, er wordt naar 30% gestreefd. Het een risicodragend vermogen is 54,9% en de liquiditeit van 1,8. Volgens CFO Steven van Schilfgaarde staat de veiling er voor de toekomst er financieel goed voor.

Dit jaar is duurzaamheid voor het eerst integraal onderdeel van het jaarverslag van Royal FloraHolland. Volgens CEA Lucas Vos pakken leden en hun klanten duurzaamheid op en ontstaan ontwikkelen zij duurzame initiatieven en concepten.
De veiling heeft daarbij een unieke ondersteunende rol, zegt hij "als vertegenwoordiger van de sierteeltsector in contacten met overheden, ngo's en retailers". Vos: "Ik ben ervan overtuigd dat sierteeltproducten nog meer door consumenten omarmd zullen worden als onderdeel van een duurzame en gezonde levensstijl."

Afbeelding
Samen met de handel China openbreken.