Afbeelding
Foto: wilma van velzen

'Bloemencorso is ieder jaar weer feest'

Het zijn de laatste loodjes voor de nieuwe creative directors Esther en Pieter van Waardenburg. Ze zijn de perfecte opvolgers, want niet alleen hebben ze een enorme kennis van bloemen, ook hebben ze grote passie voor het vak.

Door Esther Luijk

Pieter en Esther van Waardenburg zijn sinds dit jaar de nieuwe creative directors van het Bloemencorso: kortgezegd de ontwerpers van de praalwagens en luxe auto's.
"Een enorme eer", vinden de eigenaren van bloemenatelier Capri uit Sassenheim. "Het bloemencorso is echt nostalgie voor ons, ieder jaar weer een feest. Om dan nu op zo'n manier deel te mogen uitmaken van de corsofamilie is echt geweldig."

Het kersverse directors-duo is niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerpen van de wagens. "We zijn van A tot Z betrokken," zegt Esther. "We hebben bijvoorbeeld ook contact met de deelnemers en zijn verantwoordelijk voor het laswerk. Het is een heel brede functie. En omdat we nieuw zijn, moeten we bij wijze van spreken het wiel opnieuw uitvinden. Er gaan daarom ook heel wat uren inzitten, maar we doen het graag."

"Ik vond dat eigenlijk juist ook wel heel erg leuk", voegt haar man Pieter toe. "Een frisse blik is heel belangrijk, daardoor maak je het corso 'eigen'.

In de opstartfase zijn we soms tot in de late uurtjes doorgegaan, maar het was echt de moeite waard."

Frisse blik

Door die frisse blik zijn er wat dingen anders dan voorgaande jaren. De deelnemers hebben nu bijvoorbeeld inspraak in het ontwerp van de praalwagen.

Pieter: "We gaan met hen om tafel zitten en kijken in hoeverre hun wensen passen binnen het thema van dit jaar: Dutch Design. Sommigen staan er heel blanco in.

We laten dan zien wat er mogelijk is en merken dat ze het wel heel fijn vinden om erbij betrokken te worden. En voor ons is het ook leuk, want we ontmoeten erg veel nieuwe mensen!"

Wow-effect

Volgens het ontwerpersstel is er geen duidelijk terugkerende stijl zichtbaar in hun ontwerpen.

Esther: "We kenmerken ons eigenlijk juist door onze diversiteit, elke wagen heeft z'n eigen wow-effect. In onze bloemenwinkel hebben we ook niet slechts een stijl. We werken met wildbloemen en rozen, van klassiek tot ultramodern.

Dat willen we ook laten zien in onze ontwerpen. We hebben bewust een heel gevarieerd aanbod in het corso gestopt. Zo is het voor jong en oud leuk om naar te kijken."

Pandavriendschap

Toch is er een wagen die voor Esther wel extra bijzonder is.

"De praalwagen van China: pandavriendschap. Hij is ontworpen door mijn vader die twee weken geleden is overleden.

Het laat de Chinese panda's Wu Wen en Xing Ya zien en verbeeldt de culturele samenwerking tussen Nederland en China. Die wagen vind ik wel erg bijzonder!"

Momenteel staan de wagens in de purschuim, het mooiste onderdeel van hun werk, vindt Esther. "Je ziet je ontwerpen dan echt vormkrijgen en groeien, prachtig!"

Pieter denkt echter dat het mooiste moment nog moet komen: "Als we op zaterdag 22 april langs de route staan en alles langs zien komen. Dat we dan tegen elkaar kunnen zeggen: 'Dat hebben we toch maar effe mooi gedaan'. Dat wordt geweldig!"


Pieter & Esther
van Waardenburg
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding