De adoptie van digitaal zaken doen is laag, terwijl de noodzaak groot is.
De adoptie van digitaal zaken doen is laag, terwijl de noodzaak groot is. Foto: rgb stock

Ketenbeperkingen en barrières in dataverkeer

data n Wereldwijd is er een toenemende stroom van Big Data voor digitaal gebruik, maar de sierteelt maakt er in feite nog te weinig gebruik van door grenzen in de keten. "Er wordt op allemaal eilandjes gewerkt", zei iemand tijdens een van de workshops op de door Greenport Aalsmeer georganiseerde themabijeenkomst over 'Market Intelligence en ICT in de sierteelt', dinsdag 11 april bij tomatenkwekerij Looye in Burgerveen.

door Johan Th. Bos

Daar spraken drie onderzoekers van Wageningen Economic Research. Uit hun betogen en de workshops bleek dat de sierteelt onder meer door gebrek aan samenwerking veel data laat liggen.

Waar tegenover staat dat er ook bedrijfsgevoelige gegevens zijn, ontwikkeld door ondernemers, die men niet graag gratis uitdeelt.

"Onze data hebben veel waarde voor onze verkoop", zei een deelnemer. Op productniveau zou men die voor iedereen beschikbaar kunnen stellen, waarmee FloraHolland doende is, maar op klantniveau voelen ondernemers daar weinig voor.

Onbenut

Maar ook van de in feite voor iedereen beschikbare en digitaal te verwerken gegevens worden niet optimaal benut, verzuchte men.

Bij digitaal zaken doen, waarover Robbert Robbemond sprak, maakt men eigenlijk maar beperkt gebruik ervan. "De bottleneck is implementatie en integratie van IT-systemen", zei hij.

Bij Plantion deed de WUR onderzoek naar toepassing van IT bij vooral kleine telers. Daaruit bleek dat die wel degelijk de voordelen van e-business zien, maar openbaarde zich ook gebrek aan geïntegreerde software, die vooral werd gebruikt voor orderverwerking en verkoop aan klanten, terwijl voorraadbeheer goeddeels nog handmatig gebeurde.

Dat resulteerde in beperkt gebruik voor digitale afzet. "De adoptie van digitaal zaken doen is laag, maar men ziet er wel de noodzaak van in", zei hij op basis van interviews met Plantion-telers.

Bij die veiling werkt persoonlijke begeleiding trouwens goed, constateerde Robbemond. "Maar het is belangrijk digitaal voorraadbeheer van de grond te krijgen." Daarvoor is vaak andere dan de algemene of hooguit speciaal voor de sierteelt ontwikkelde software nodig, terwijl voor een bepaald bedrijf een meer daarop toegesneden pakket nodig is.

sierteelt laat veel data liggen

Consument

Big Data zijn nodig om te weten waar de consument zijn geld aan wil uitgeven, constateerde men in een van de workshops.

Juist daarop zouden zij moeten zijn gericht, waarbij een voordeel is dat software steeds goedkoper wordt.

Intussen blijken allerlei schakels in de keten verschillende belangen hebben. De bestaande keten is ook niet meer adequaat, zei Koos van der Meij van de VGB. "We groeien meer naar een community. De keten van nu is een beperking, maar sommigen stappen daarover heen."

Dat Big Data voor veel meer dan e-business kunnen zorgen, bleek uit de presentaties van de beide andere WUR-sprekers.

Wil Hennen presenteerde de tool Gobal detector, waarbij 200 data kunnen worden ingevoerd om achter de functionaliteit voor een agrarische sector, bijvoorbeeld voor de tuinbouw, van een bepaald gebied te komen.

Men krijgt er dan antwoord mee op vragen over de geschiktheid van het klimaat, een afzetmarkt binnen bijvoorbeeld 500 kilometer, de geschiktheid van de temperatuur voor een bepaalde teelt enzovoort.

Het model wordt nog verder ontwikkeld en is gebaseerd op de huidige status van regio's met een mogelijke toekomstige blik daarop.

"Als je een mooie plek weet, ga ik daar nu al vast grond kopen", zei een deelnemer. Maar of het voor een dergelijk besluit voor de sierteelt over tien jaar op het model is te baseren, kon Hennen ook niet garanderen.

Big Data

Iets dergelijks deed zich trouwens voor bij de presentatie van Marcel Kornelis over het gebruik van Big Data, waar het gaat om de invloed van reclame op de verkoop.

Hij en zijn team helpen beslissingen van ondernemers op dat gebied te verbeteren. Veel over een markt is te voorspellen, maar er kunnen ook onvoorspelbare situaties zijn, gaf Kornelis toe.

Over wat bijvoorbeeld de invloed van Brexit op de afzet van rozen is, gaf hij geen duidelijk antwoord. "Het gaat er om of gebeurtenissen vergelijkbaar zijn met gebeurtenissen uit het verleden", zei hij.

Een van de slotconclusies: Er zijn wel veel data, maar ook barrières om die te delen. Er is, zei iemand, behoefte aan regie.

Afbeelding