Afbeelding
Foto: Jacques Coolen

Geur als kwaliteitslabel voor klanten

geur n Bij de productbeschrijvingen van snijbloemen en planten wordt vaak een bijzondere natuurlijke eigenschap onbesproken gelaten: die van de geur.

Geur laat zich slecht benoemen. Dit komt omdat een goede geurtaal ontbreekt. Omschrijvingen komen meestal niet verder dan 'lekkere', 'frisse' of een 'overheersende' geur.
En dat terwijl geur belangrijk is. Mensen verbinden er hun persoonlijke emoties en herinneringen aan… en geur bepaalt de aankoop van bloemen en planten.
Consumenten worden steeds bewuster van geur. En zeker in het begin van de lente is de neus op zoek naar geursensaties.
Jacques Coolen geldt inmiddels als expert in geurwaarneming. Onlangs kreeg hij de opdracht van de Parfum Flower Company om rozenkwekerij Tambuzi in Kenia te bezoeken om een aantal verschillende rozen op geur te identificeren. Met als doel een nog gedefinieerde geurbeschrijving aan klanten te kunnen geven, als kwaliteitslabel.
Zo bestaat er volgens Coolen niet één rozengeur. "Het is net als bij vingerafdruk. Iedere roos zijn eigen authenticiteit. Een geurcompositie is veelal opgebouwd uit vele verschillende vluchtige gassen."