Monseigneir Van den Hende zegent de bloemen.
Monseigneir Van den Hende zegent de bloemen. Foto: Keukenhof

Bisschop zegent bloementransport

pasen n Monseigneur Van den Hende, de bisschop van Rotterdam, heeft dinsdag 11 april de bloemen en planten gezegend voordat deze op transport gingen naar Vaticaanstad.

Een bijzondere vracht van Nederlandse topkwaliteit die bestemd is voor de versiering van het Sint-Pietersplein en het pauselijke balkon met Pasen.

Door Wilma van Velzen

Al meer dan dertig jaar worden de bloemversieringen voor de Paus met Pasen vanuit Nederland geregeld. Een topprestatie waarmee de Nederlandse sierteeltsector jaarlijks een visitekaartje afgeeft aan de wereld.
Immers, de televisiebeelden op eerste Paasdag, waarbij de paus vanaf het balkon aan het Sint-Pietersplein bedankt voor de bloemen uit Holland na het uitspreken van de zegen Urbi et Orbi, worden wereldwijd door miljoenen mensen gevolgd. Een betere promotie voor bloemen en planten uit Nederland bestaat er niet.

Zegenen

Dat betekent dat de voorbereidingen van deze megaklus ook enige aandacht verdienen en zo kwam het dat dinsdag voor Pasen Monsigneur Van den Hende, de bisschop van Rotterdam, speciaal naar Keukenhof was gekomen om de bloemen en planten te zegenen voorafgaand aan het vertrek van het pauselijke bloementransport.
Na de zegening sprak hij een kort gebed uit voor een behouden reis van de vrachtwagenchauffeurs en het arrangeursteam. Ook wenste hij dat de planten en bloemen 'de vreugde van Pasen' zouden overbrengen.
Het is traditie dat het bloementransport met een vrachtwagencombinatie door Van der Slot Transport wordt verzorgd. Aansluitend werd de vrachtwagen met zijn kleurrijke tulpenbestickering uitgezwaaid.

Paul Deckers

Hoofdarrangeur van de pauselijke bloemenhulde Paul Deckers uit het Limburgse Posterholt liet weten dat hij weer geweldige plannen heeft met de bloemversieringen.
Deckers verzorgt dit met een team van zo'n 25 professionele arrangeurs en vrijwilligers aan zijn zijde. "Het pauselijke balkon moet de blikvanger zijn en daarvoor wordt de rand versierd met fraaie Avalanche Pearl rozen in combinatie met de roze stuifmeelvrije Roselily Isabella.

bedankt voor de bloemen

Met de bloemversieringen beneden op het bordes willen we deze keer ook de treden meenemen voor een spectaculair uitzicht op de planten en bloemenpracht.
Daarvoor kunnen we putten uit een kleurrijke lading van meer dan 35.000 bolbloemen, waaronder tulpen, hyacinten en natuurlijk ook gele narcissen die een bijdrage leveren aan het paasgevoel.
Daarnaast zijn er deze keer ook extra veel heesters en struiken mee, alsmede vele schitterende snijbloemen voor de arrangementen."

Sponsors

De planten en bloemen zijn gesponsord door een aantal zeer trouwe sponsors van het eerste uur uit de bollen- en bloemensector. Ook Bloemen Bureau Holland draagt bij.
Extra bijdragen met bloemen en planten waren er deze keer van Bakker Hillegom en van Moerman Lilium uit De Lier.
Kweker Jaap Moerman vertelde dat Roselily Isabella een grote rol is toebedeeld in de bloemversieringen.
"Voor de lelies was het een moeilijke winter en kostte daardoor wel enig kunst- en vliegwerk om de Roselily's op tijd in het bloeistadium te krijgen. Maar Paul kan ermee voor de dag komen. We hebben hem drie volle karren meegegeven.
Voor Roselily is dit een prachtige promotie, want deze nieuwe stuifmeelvrije lelie doet het goed op de vaas en zal de consument zeker aanspreken."

Nederland

Door CEO Paul Geraeds van Bakker Hillegom werd nog onderstreept dat het ontzettend belangrijk is voor de branche dat Nederland in Rome kan blijven laten zien dat het toonaangevend is in de bollen- en sierteeltsector.

Afbeelding
Jaap Moerman (l) en Paul Deckers, pauselijk arrangeur.