Fred Droog:
Fred Droog: "Na twintig jaar vind ik het tijd om me terug te trekken." Foto: BK

Afscheid van Fred Droog

n Twintig jaar betrokken bij Kom in de Kas

rol n De Lissenaar Fred Droog neemt na twintig jaar afscheid van de organisatie van 'Kom in de Kas' in Aalsmeer. Hij speelde daarin jarenlang een belangrijke rol.

door Leni Paul

"Kom in de Kas is nu veertig jaar een vast gegeven in de kwekerswereld. Een goede zaak. Ik ben nu twintig jaar betrokken bij de organisatie van Kom in de Kas in Aalsmeer. Na twintig jaar vind ik het tijd om me terug te trekken.
Kom in de Kas is een prachtig initiatief. Door jaarlijks de kassen open te stellen krijgt de Nederlandse consument een goed inzicht in wat kwekers te bieden hebben en dat is vanaf het begin, nu veertig jaar geleden, ook altijd de bedoeling geweest."

Start

Droog (64) was ook voor zijn inzet voor 'Kom in de Kas' al een bekende in de Aalsmeerse tuinbouw. Zijn activiteiten dateren uit de negentiger jaren van de vorige eeuw.
"Het was de tijd dat de tuinbouw en ook de bloemenveiling zat te springen om personeel. Ik ben destijds begonnen bij het wervingsbureau Start waar ik me bezig hield met speciale doelgroepen zoals langdurig werkzoekenden.
Eerst in de Bollenstreek. Na een aantal jaren ben ik naar Aalsmeer gekomen om er de Aalsmeerse Personeelsvoorziening op te zetten.
In Amsterdam en dan met name in de Bijlmermeer bleken veel werkzoekenden te wonen en in de regio Aalsmeer waren heel veel vacatures. Een moeilijk punt bleek het vervoer te zijn. Wij hebben toen bedacht autootjes voor die werkzoekenden beschikbaar te stellen.'

Auto met strik

Veel kwekers en exporteurs zullen zich nog de presentatie van de eerste auto voor de werkzoekenden herinneren. Landelijke pers en televisie waren toegestroomd.
Voorzien van een feestelijke rode strik werd de fonkelnieuwe Seat een kwekerskas ingereden.
Het probleem van het tekort aan arbeidskrachten in de tuinbouw zou op deze manier kunnen worden opgelost. Het liep al in de eerste maanden anders en Droog noemt een van de oorzaken.
"Naast exportbedrijven bleken ook veel kwekers gebruik te willen maken van de dienst, maar ze schakelden ons dikwijls te laat in. Dat was het probleem.
Zo'n nieuwe kracht kwam dan in de kassen waar het juist topdrukte was en niemand had tijd om hem wegwijs te maken in de voor hem ongekende werkzaamheden die van hem werden verwacht. Later zijn we ex-kwekers gaan inschakelen om die mensen in te werken."

Vakinformatie

Droog heeft een belangrijke rol gespeeld in het 'opfleuren' van het Aalsmeerse Kom in de Kas-evenement en dan betreft dat niet de bloemen en planten. Volgens Droog moest er meer 'speelsheid' in komen voor de consumenten.
"Rondom de louter verstrekte vakinformatie heb ik me ook ingezet voor aantrekkelijke activiteiten, zoals het maken van bloemstukjes.
En ik ben twintig jaar geleden, toen Kom in de Kas aan de Iepenlaan in De Kwakel werd gehouden, begonnen met het inschakelen van een poffertjesbakker. Tot op de huidige dag is dat een vast gegeven en dat zal zeker ook zo blijven."

Afbeelding