Rebelse Bromelia met zijn vrolijke kleuren biedt zeker marktkansen.
Rebelse Bromelia met zijn vrolijke kleuren biedt zeker marktkansen. Foto: Wilma van Velzen

Rendement verhogen is de uitdaging

prijsniveau n Klassiek, modern of landelijk, voor elke stijl is er wel een Bromelia in het brede assortiment beschikbaar. De uitdaging zit dan ook in het verhogen van het rendement, want nog niet alle rassen zitten op het gewenste prijsniveau.

Door Wilma van Velzen

"Om nog meer aan te kunnen sluiten bij de markt wordt gestart met een consumenten-onderzoek" zegt Royal FloraHolland product manager Mark Zijlstra.
"Hiermee willen we meer inzicht krijgen in consumentenvoorkeur op het gebied van rassen, kleuren en gebruik. Anderzijds groeit de belangstelling voor botanische rassen en is de rebelse uitstraling van Bromelia met zijn vrolijke kleuren een uitstekende tegenhanger van het negativisme wat in Europa heerst. Dit biedt zeker kansen."


Nederlandse productie

Van alle verkochte Bromelia's in Europa wordt 98% in Nederland geproduceerd. Het areaal bedraagt thans zo'n 45 hectare. Circa 80% van alle Bromelia's wordt via directe verkoopstromen verkocht.
"Het aandeel supermarkten neemt jaarlijks licht toe, maar in de tuincentra is Bromelia ondergewaardeerd. Ten onrechte, want het zijn juist de tuincentra die de mogelijkheid hebben om alle positieve eigenschappen zoals gemak, lange bloeitijd en luchtzuiverende werking te communiceren."


Lichte groei

Terugblikkend op 2016 constateert Zijlstra een lichte groei, zowel in stuks als in prijs. "Stuks aanvoer werd vooral veroorzaakt door de toegenomen directe verkoopstromen, terwijl de aanvoer op de klok sterk afnam.
Ten opzichte van 2015 werd potmaat 9 cm fors minder aangevoerd, waardoor ook de middenprijs opliep. De laatste jaren is veel geïnvesteerd om nieuwe rassen in de markt te zetten. Dit resulteerde erin dat een deel van het assortiment goed aansluit bij de huidige tijdgeest. Echter, nog niet alle rassen konden hiervan profiteren."


Promotiecommissie

Sinds kort is RFH aangehaakt bij de promotiecommissie Bromelia, waarbij Martijn Bentvelsen als projectleider Markt & Product de verbindende factor is.
"Met mijn kennis en ervaring vanuit andere productgroepen wil ik een goede toevoeging bieden voor Bromelia. Zo is Bromelia in maart bijvoorbeeld 'Woonplant van de Maand' in het kader van de promotiecampagne van Bloemen Bureau Holland, welke zich richt op de consument in de vier kernlanden Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Naast publicaties in woon- en fashion magazines worden de BBH-online kanalen ingezet om het bereik te vergroten. RFH versterkt deze campagne door actief kwekers en eindklanten te laten aanhaken."


Collectieve samenwerking

Vanuit RFH zijn ook groothandelaren en tuincentra over Bromelia benaderd. "Klanten ondersteunen we met het delen van content om een zo groot mogelijk bereik te behalen", vervolgt campagne coördinator indoorplanten Jacco van der Hoeven. "Daarnaast hebben we nieuwsbrieven verspreid en verschillende presentaties opgebouwd.
En Bromelia kreeg tijdens de Aalsmeer en Seasonal Trade Fair de aandacht. Tijdige communicatie en stimulatie vanuit RFH heeft ervoor gezorgd dat kwekers hierop hebben geanticipeerd. Zo hebben aanvoerders eigen etiketten ontwikkeld en wordt door de acties ook de content gedeeld. Klanten vragen inmiddels waar de verschillende rassen kunnen worden gekocht. Een mooi voorbeeld dus van collectieve samenwerking in de keten."

Jacco van der Hoeven (l) en Mark Zijlstra.