Momenteel zijn al zo'n 1,9 miljard apparaten verbonden met het Internet of Things.
Momenteel zijn al zo'n 1,9 miljard apparaten verbonden met het Internet of Things. Foto: RGB stock

The Internet of Things, wat is dat?

wereld n Maandelijks neem ik u mee in de nieuwe digitale wereld. Ik laat u zien welke mogelijkheden de nieuwe wereld de sierteeltsector biedt. Deze keer een blik op The Internet of Things (IoT) of het Internet der Dingen genoemd. Welkom in de wereld van Internet of Things!

Door Peter Rosman

Over de hele wereld wordt internet gebruikt om informatie te vinden, met anderen te communiceren en zaken te doen. Niet alleen mensen doen dit, ook objecten.
Machines, draagbare fitnesstrackers, thermostaten, koelkasten; ze zijn allemaal steeds vaker verbonden met internet. Niet alleen mooi voor de consument, maar ook voor bijvoorbeeld technische dienstverleners.
Internet of Things (IoT) maakt het mogelijk apparatuur te monitoren, te laten waarschuwen wanneer reparatie nodig is of om producten in de supply chain te volgen.
Sensors, de ogen en oren van IoT, verzenden enorme hoeveelheden data waardoor alles met alles verbonden is en gevolgd kan worden. Slimme sensors kunnen locatie, temperatuur, vochtigheid, trillingen en veel meer meten. Kosten van sensors dalen sterk, zogenaamde NFC 'sensors' zijn zelfs te printen op folie en papier.
Momenteel zijn al zo'n 1,9 miljard apparaten verbonden met het Internet of Things, naar verwachting groeit dit naar 50 miljard in 2020.


Toepassingen

Waar en hoe wordt IoT al toegepast?
Vanuit de file thuis de oven vast aanzetten, de kachel een graadje hoger en vanuit de supermarkt real time in de koelkast kijken wat je nog op voorraad hebt. Met een connected home is dat geen toekomstmuziek, maar realiteit.
De Nest-thermostaat is een slimme, op afstand met de smartphone te bedienen, thermostaat en leert je routines, weet wanneer je opstaat en wanneer de verwarming 's ochtends aan moet en zet als je weg bent de verwarming laag. Dit bespaart veel energie! Omdat de Nest verbonden is aan het internet kan deze ook storing aan de CV-ketel direct aan het onderhoudsbedrijf melden.
Samsung en LG zijn bezig met slimme koelkasten die weten welke producten koud staan, wanneer ze over datum zijn en automatisch een nieuw pak melk bestellen als het bijna op is. Een Amerikaanse startup ontwikkelt een slimme oven die voedsel herkent en de bereidingsmethode automatisch aanpast. Met een app houd je het proces in de gaten.

Het Internet of Things gaat de wereld radicaal veranderen

ASICS, producent van sportschoenen en -kleding, ontwikkelde 'Support Your Marathoner' toepassing. Zodra een unieke strip op de schoen van de atleet wordt gedetecteerd, verschijnen er aanmoedigingsberichten op een scherm langs de baan.
De Weathercompany (een IBM bedrijf) verzamelt nauwkeurige gegevens met meer dan 200.000 weerstations. Deze informatie is zo nauwkeurig dat het al wordt gebruikt in de luchtvaartindustrie voor onder andere turbulentie voorspellingen.
Maar ook in de landbouw en retail worden deze gegevens al veelvuldig toegepast.

Sierteelt

Wat betekent IoT voor sierteeltsector?
IoT sensors kunnen de voorraad in de koelcel bijhouden. Hoe lang kunnen de bloemen nog blijven staan voordat het negatieve effecten op het vaasleven heeft?
Voor veel producten is de invloed van de koeling op de houdbaarheid bekend. Combineren van productinformatie en sensorgegevens maakt een nauwgezette sturing op voorraden en kwaliteit van de producten mogelijk.

Ook omstandigheden tijdens transport, zoals temperatuur, vochtigheid en ethyleen kunnen worden gemeten. Hiermee is de conditionering te monitoren en te optimaliseren.
Straks is het mogelijk een sensorstripje aan een bos bloemen toe te voegen, die de kwaliteit van het water in de gaten houdt, de consument extra informatie geeft over het product of informatie teruggekoppelt naar de producent.

Het Internet of Things gaat de wereld radicaal veranderen en in het bijzonder de relatie tussen organisaties en hun klanten.
Er ontstaat een volledig nieuw communicatiekanaal richting de klant. Meer inzicht in klanten maakt het mogelijk extra diensten te leveren gekoppeld aan nieuwe aanbiedingen.

Over Peter Rosman
Na vele jaren gewerkt te hebben bij grote ICT- en adviesbedrijven (o.a. IBM, CGI, EDS) en een aantal jaren ervaring in de sierteelt besloot Peter Rosman om te kiezen voor een nieuwe uitdaging, namelijk zijn eigen bedrijf: WeDoDigital (www.wedodigital4u.nl).
In de komende periode zal Peter zijn ervaring en kennis delen met bedrijven in de sierteeltsector en deze ondersteunen bij het maximaal benutten van de digitale mogelijkheden.

Afbeelding