Peter Bakker, algemeen directeur Plantion.
Peter Bakker, algemeen directeur Plantion. Foto:

Bakker: "De klok is heilig"

Heel Gallië? Nee! Een kleine nederzetting bleef moedig weerstand bieden…
Zo zou je het recente verleden van Plantion kunnen omschrijven. Nog niet zo lang geleden ernstig begeerd door FloraHolland, wat toen nog niet Royal was, bestaat deze zelfstandige marktplaats voor bloemisten, hoveniers en detaillisten in Ede dit jaar precies 100 jaar.

Aanleiding voor de Bloemenkrant om op gesprek te gaan bij Peter Bakker, algemeen directeur van Plantion Ede.

Door Walter Landesbergen

Het begin

In het jaar dat de Eerste Wereldoorlog zou pieken naar een climax werd in Utrecht, op 12 januari 1917, de Bloemen- en plantenveiling Utrecht en omstreken opgericht.
Door een groep kwekers die die door samenwerking betere prijzen konden afdwingen bij de doorgaans machtigere kopers.
Assortimenten werden bijeen gebracht, lokale productie meer geregisseerd en het afmijnen gebeurde bij hand op steken.
En het werkte. De veiling kwam van de grond en wortelde zich stevig in de sector. Met een omzet die sinds de oprichting is vertienvoudigd tot circa 100 miljoen euro.

Plantion, Ede

Kernwaarden

Hoewel tijden veranderden, grootschaligheid en technologische ontwikkelingen bepalende factoren werden, bleken de pijlers waarop de Utrechtse Veiling destijds werd gefundeerd duurzaam en robuust.
"De mogelijkheid van kleinschaligheid van transacties, de meerwaarde door persoonlijk contact, het complete assortiment en het fysieke veilen zijn nu nog steeds de belangrijkste kernwaarden van Plantion", zegt Peter Bakker, algemeen directeur van Plantion.
Tijdens het gesprek benadrukt hij meer dan een keer: "De klok is heilig voor ons. Handel in bloemen en planten is gebaseerd op emotie.
Bij Plantion zijn wij er 100% van overtuigd dat de sector niet zonder fysieke marktplaats kan. Kopers willen bloemen en planten zien, ruiken, voelen."

Plantion kan wel eens de Bloemistenklok van Europa worden

Bloemist

Centraal in de strategie van Plantion staan de noden van de bloemist.
Bakker: "Bloemisten vormen onze grootste doelgroep. Het is voor Plantion essentieel om deze specialisten steeds weer een voorsprong te geven op de grootschalige retailers.
De bloemist zien wij als de showcase van onze sector. Via hen laat Nederland zien waar we wereldkampioen in zijn: in het telen, in het arrangeren en in het onder de aandacht brengen van het geweldige brede assortiment. Denk de bloemist weg van het speelveld en kijk welke kaalslag dat tot gevolg zou hebben en wat dat weer zou betekenen voor de export."


Meerwaarde

Van de circa 3.300 bloemisten die Nederland telt, koopt ongeveer de helft bij de veiling en de andere helft bij de cash en carry.
Kanaalkeuze heeft te maken met gewenste volumes en omloopsnelheden. Gezamenlijk zijn de bloemisten goed voor zo'n 400 miljoen euro inkoopwaarde.
Bakker: "Na mindere jaren doet de bloemist het weer goed. Rendementen stijgen en de afname van het aantal winkels verliest veel snelheid; al denk ik wel dat er nog genoeg sluitingen zullen volgen. Ik verwacht dat we in de toekomst circa 2.500 bloemisten in Nederland overhouden."
Die bloemisten wil Plantion graag bedienen. Vanuit het idee om waarde toe te voegen aan deze specialistische bedrijven.
Ten eerste op het gebied van assortiment.
Plantion biedt haar kopers een volledig portfolio van producten tegen goede kwaliteit. Volgens Bakker kent de klok in Ede nauwelijks doordraai. Dat komt onder andere door het strakke keuringssysteem. Slechts 1 à 2% van de aanvoer wordt na keuring op productkenmerken aangepast of afgekeurd en 0,5 tot 1% ondergaat een herkeuring.
Bakker: "Dat zijn cijfers die kopers vertrouwen geven."

Vakinhoudelijk en promotioneel wil Plantion er ook zijn voor haar afnemers.
Bakker: "Het is immers ook in ons belang, dat onze kopers het goed doen. Daarom hechten wij veel waarde aan het ter beschikking stellen en delen van productkennis en het bieden van marketingondersteuning in de vorm van voorbeeldpresentaties, inspiratie-bijeenkomsten, themaweken, experience-sessies."
En vervolgt Bakker: "Plantion zal zich komende jaren sterk gaan profileren als ideeën-generator, zodat de klanten van onze klanten de verleiding in de winkels niet kunnen weerstaan.
In dat opzicht ben ik het met Lucas Vos eens: voor verdere groei en ontwikkeling is het belangrijk dat wij de eindklant bereiken.
Plantion investeert dan ook graag in generieke promotie. Een mooi voorbeeld daarvan is onze inmiddels bekende campagne "Kleurrijke Verhalen."


Plantion Digitale Marktplaats

Een vrij recente service is de digitale marktplaats. Hiervan verwacht Bakker veel. "Met de PDM hebben we de beschikking over een hybride verkoopapparaat, waardoor onze klanten niet 3x in de week fysiek naar Ede hoeven te komen. PDM wordt door de koper gebruikt om zijn assortiment volledig en bijzonder te maken."
Via PDM biet Plantion de zogenoemde nieuwigheden. Niet via vraag en aanbod, zoals op de klok, maar door middel van vastgestelde prijzen. De kweker wordt daarmee zekerheid geboden en de koper heeft zijn onderscheidend assortiment. Wat omzet betreft, schat Bakker in dat grofweg de 80 (klok) 20 (PDM) regel van toepassing zal zijn."

Toekomst

Het bieden van al die meerwaarde maakt Plantion niet de goedkoopste. Dat beseft Bakker ook. Voor de duidelijkheid trekt hij de vergelijking met de fietsenbranche. "Plantion is geen fietsengigant, maar een fietsenspecialist." Klein maar fijn dus.

Dat zijn ook precies de redenen waarom Bakker de toekomst met veel vertrouwen tegemoet ziet.
"Plantion heeft nu nog een regio-functie, maar met het verdwijnen van klokken elders en de aanhoudende schaalvergroting, is Plantion voor de kopers die zich ophouden tussen groot en klein een uitkomst. Daarom maken wij ons druk om bij die kopers top of mind te worden. Plantion kan wel eens de bloemistenklok van Europa worden."

Het was Timo Huges bijna gelukt om van FloraHolland een monopolist in Nederland te maken. Met de nodige inspanningen is het Plantion uiteindelijk gelukt om autonoom te blijven.
Gezien de huidige marktontwikkelingen, waar RFH de cloud en grootschaligheid opzoekt, terwijl Plantion kiest voor fysiek en kleinschalig, kan Plantion wel eens een 'overwinning' hebben behaald waar de sector in zijn geheel garen bij spint.

Afmijnzaal van Plantion, 3 klokken.
Bloemisten, grootste doelgroep van Plantion.