Afbeelding
Foto: bk

Violen: bloeiend geluk in sprankelende kleuren

Het heeft iets aanstekelijks, de hartvormige, zonnige gezichtjes van viooltjes in je tuin, zie daar maar eens niet vrolijk van te worden!

Grote bloemen, kleine bloemen, roze, zwart, oranje, blauw mét geel én wit, geurend of juist niet, met een olijk oogje of met strepen, er is altijd een viooltje (officieel: Viola) van je gading te vinden. Ze bloeien vroeg in de lente zodat ze snel kleur leveren aan je tuin en houden het heel lang vol.
Tegen de tijd dat ze uit hun krachten zijn gegroeid, zijn de eerste nazomer- en herfstviolen al in zicht. Dat maakt van viooltjes een ideale tuingenoot: veel bloemen, veel fleur, weinig werk.

Niet klein te krijgen

Er bestaan meer dan 500 soorten die vooral voorkomen op het noordelijk halfrond in gematigde streken, vaak op vochtige plekken met wat schaduw, al ziet viooltje ook kans om te groeien tussen tegels: het is een echte doorzetter.
Het viooltje heeft zijn eigen familie, is de grootste groep binnen de Violaceae, en stamt af van twee heel oude soorten, de Quatre Saisons en het Russische viooltje.


Trivia

-De oude Grieken en Romeinen kweekten ze al, voor onder andere lotions en Vinum Violatum, viooltjeswijn, een liefdesdrankje.

-In 'A Midsummer Night's Dream' van Shakespeare wordt 'het sap van de heartsease' (een Engelse bijnaam van het viooltje) op de oogleden van iemand die slaapt gesmeerd. Gevolg is dat diegene smoorverliefd zal worden op de eerste die hij/zij ziet als hij of zij wakker wordt.

-Speciaal voor consumptie gekweekte viooltjes kun je eten, ze staan prachtig in een salade.

-Viooltje is het symbool voor nederigheid.

-In parfums geldt het viooltje als 'de flirterige noot' die komt en gaat.

Afbeelding
Afbeelding