Afbeelding
Foto: pr

Dümmen Orange wil kwart van Wereldmarkt

Wereld n Veredelaar Dümmen Orange wil in 2020 de grootste ter wereld zijn met een marktaandeel van 25%. Dat vertelde directeur Harry Kloppenburg donderdag in de ledenvergadering van de VGB, bij het tot de groep behorende Hobaho in Lisse.

DOOR JOHAN BOS

Kloppenburg ontkende tegenover de Bloemenkrant dat Dümmen Orange natuurlijke eigenschappen patenteert. De in de bedrijfstak ontstane onrust daarover, omdat daardoor het kwekersrecht om zeep zou worden geholpen, is volgens hem onterecht. "Wij vragen patenten aan op technologische vindingen", zei hij. De deining in de bedrijfstak heeft overigens nog een staartje in Brussel.

Patenten

Dümmen Orange beschikt overigens over 3300 patenten en kwekersrechten. De organisatie heeft wereldwijd 7000 medewerkers. Er kan in de sierteeltsector volgens hem tot 2020 nog veel gebeuren, waarvan men nu nog niet op de hoogte is. Hij vergeleek in de bijeenkomst een bedrijf met een zeilschip (hij is zelf een verwoed zeezeiler) en constateerde dat elk schip zo zeewaardig is als de bemanning aan boord. Er kan tegenwind komen, waardoor men moet zigzaggen.

Kloppenburg hield een pleidooi voor verkoop van sierteeltproducten door positionering in de bovenste segmenten van de markt. "Dat is luxury marketing", zei hij. De vraag wordt van bovenaf volgens hem gestimuleerd. "Als vroeger in de Hema dezelfde dingen lagen als bij de Bijenkorf, kocht de laatste die op."

Europa

Core business blijft voor Dümmen Orange veredeling en Research en Development. "Wij houden ons niet bezig met telen en willen graag winst aan onze klanten verkopen", zei hij. Jaarlijks wil de groep een groei van 5% doormaken. Die ziet Kloppenburg niet in Europa, waar de markt weliswaar stabiel kan blijven, maar de groei ligt in Aziatische landen. Hij noemde Japan en China. De veredeling en productie moet naar zijn zeggen gericht zijn op local for local.

"De vraag is groter dan het aanbod", constateerde hij. Maar er zijn volgens hem voor de sierteelt nog meer kanalen aan de boren. "Voor IKEA bijvoorbeeld is Nederland de belangrijkste markt voor kunstbloemen. Waarom staan wij daar niet? Wij hebben wereldwijd wel deals met die onderneming, samen met onze klanten. Maar je moet de trendsetters hebben. Retail wordt bereikt door bovenin het handelskanaal de producten te profileren."

De groep investeert in wetenschap, maar Kloppenburg constateerde dat bij zes studenten in Wageningen die in samenwerking met Dümmen Orange veredeling 'doen' geen Nederlanders zitten. "Wij hebben onder meer contacten met drie Chinese dames."

Consumentenniveau

Hij ziet voor bloemen en planten op consumentenniveau geen riante toekomst voor merken. "Wij hebben er al veel te veel in de sierteelt." Een geen van die merken beklijft bij consumenten, zei hij. De naam Dümmen Orange is overigens ontstaan Oranje Hotels in Noordwijk. Dümmen was een familiebedrijf en de visie was een familie van bedrijven te vormen. Tijdens een bespreking ontstond in het Noordwijkse hotel de naam Orange. "Ook al omdat eigenlijk nog niemand oranje als huiskleur had en wij nu wel", zei Kloppenburg desgevraagd.


Grote reorganisatie bij VGB

VERVOLG VAN DE VOORPAGINA

Volgens Lex Ebus is bij de VGB, mede door inkomsten uit publiekrechtelijke bronnen, een te breed takenpakket ontstaan en staat de exploitatie van de organisatie onder druk.

"Door specialisering ontstonden steeds meer verschillende typen handelsbedrijven, met elk eigen belangen. Het werd daardoor haast onmogelijk elk daarvan bevredigende afspraken te maken", zei hij.

De nieuwe koers van de vereniging impliceert een kleiner team voor een beperkter aantal kerntaken en strategische samenwerkingen. "Het bestuur denkt zo beter te kunnen inspelen op de grote veranderingen in de sector", zegt Ebus. "Wij willen bezig zijn met wat ons bindt".

Kerntaken

De VGB richt zich voortaan op drie kerntaken. Daarvan blijft belangenbehartiging voor de gehele bedrijfstak – bij Nederlandse en internationale overheden en sectororganisaties - de belangrijkste. Die is gericht op onder meer handelsbelemmeringen, cao, duurzaamheid, productkwaliteit, fytosanitaire zaken, promotie en standaardisatie. Voor de deelbelangen kiest de VGB voor informerende rol. Tariefonderhandelingen met de veiling vallen weg. Als tweede ziet de VGB de 'antennefunctie' voor zich weggelegd: signaleren van relevante ontwikkelingen. Tenslotte denkt de organisatie aan een netwerkfunctie: actuele onderwerpen en opgedane informatie delen in bijeenkomsten.

Projectbureau

Het projectbureau, geleid door ir. Anton Bril, verdwijnt, doordat er geen geld meer komt van het Productschap Tuinbouw. Door strategische samenwerking kunnen VGB-leden in het vervolg ruim 30 kortingen benutten via LTO Ledenvoordeel. Het voordeelpakket wordt nog verder uitgebreid. Het tien regelingen biedende eigen Vegekom vervalt. Het kleinere team werkt onder leiding van een nieuwe nog te zoeken directeur. Robert Roodenburg vertrekt per 1 juni. Rond de eigen staf maakt de organisatie gebruik van externe specialisten.