Door verkeerde condities tijdens het transport kan de kwaliteit alleen maar minder worden.
Door verkeerde condities tijdens het transport kan de kwaliteit alleen maar minder worden. Foto: rfh

GreenCHAINge: Wie zal dat betalen?

financien n Er kwamen door GreenCHAINge veel resultaten over vervoer van bloemen en planten per schip en trein beschikbaar, maar hoe moet het financieel nu verder? Nu de publieke geldbronnen van de opgeheven schappen (PT en HBAG) zijn opgedroogd, is de vraag wie privaat gaat betalen.

Door Johan Bos

Die vraag borrelde op tijdens het slotseminar van het primair op alternatieve vervoersmodaliteiten – ter vervanging van de dominantie van vrachtwagen en vliegtuig – gerichte project.
Inmiddels willen de partners erin ook de traditionele transportvormen verbeteren. Luchtvracht werd door concurrentie van per schip vervoerde geconditioneerde containers beter, zei Jan Boekestijn van FleuraMetz na tien jaar ervaring met importzendingen.

Gestuurd

Met het seminar 'Kwaliteit Gestuurde Sierteeltketens', bestaande uit plenaire zittingen en workshops over specifieke onderwerpen, kwam eigenlijk een einde aan GreenCHAINge.
Maar hoe komen bedrijven nu aan de drie jaar lang verzamelde kennis en omgekeerd, vroeg directeur Robert Roodenburg van de VGB. Die brancheorganisatie voor de groothandel is – net als Wageningen Universiteit & Research (WUR), Royal FloraHolland en LTO Glaskracht – partner in GreenCHAINge.


Tsunami

Een tsunami van informatie kregen deelnemers aan het seminar voorgeschoteld, gebaseerd op wetenschappelijk- en praktijkonderzoek.Dat moet wel doorgaan, maar centrale financiering ontbreekt.
De opgedane kennis blijft wel beschikbaar via onder meer www.greenchainge.nl, maar voor communicatie en verdere uitbreiding ervan lijkt toch goeddeels het geld te ontbreken.
De sector stelt weinig privaat geld voor onderzoek naar kwaliteitsbehoud in de (vervoer) keten beschikbaar en het door het Ministerie van Economische Zaken gefinancierde orgaan Topsector Tuinbouw & Uitgangsmateriaal vergt dat de helft uit private bijdragen komt.
Daar voelen bedrijven weinig voor, constateert ir. Anton Bril van de VGB.

Koelen

Het belang van optimaal koelen van chrysanten en rozen in de keten, bewaken en voorspellen van de eindkwaliteit via sensoren en blokkeren van ethyleen bij export van potplanten waren enkele van de vele onderwerpen die aan de orde kwamen in de workshops.
Intussen is niet elke variëteit super geschikt voor transport, vooral als dat lang duurt. Daarom moeten veredelaars bij het onderzoek worden betrokken.
Over de behandeling van potplanten ter voorkoming van ethyleenschade, bijvoorbeeld, is een transportprotocol samengesteld met per soort de temperatuurgevoeligheid.

Kwaliteit

Oogst (onder meer snijstadium) en behandeling op de kwekerij zijn belangrijk, zei Boekestijn ("kwaliteit begint met oogsten"), maar door verkeerde condities tijdens het transport kan de kwaliteit alleen maar minder worden. Daarbij blijven koeling, ventilatie en luchtvochtigheid cruciaal.
Die kwaliteit tijdens de reis is nu beter dan ooit te meten door snelle voortgang van de technologie en nieuwe – online te monitoren – sensoren, betoogde Cor Voordouw van WUR.
Hij waarschuwde dat foute omstandigheden tijdens het vervoer tot gevolg kunnen hebben dat een dure bos bloemen na drie dagen verwelkt.
"Dat heeft consequenties voor de concurrentiepositie van Nederland." Garanderen van een beter vaasleven bij de consument, al te voorspellen tijdens het vervoer dankzij monitoring, blijft het doel.
Bedrijven kunnen maatwerk bij WUR halen, maar wereldwijd vertrouwen in Nederlandse sierteeltproducten blijven toch een collectieve aangelegenheid, redeneert Bril.

Luchtvracht werd door concurrentie van per schip vervoerde geconditioneerde containers beter.
Anton Bril.