Productspecifieke promotie.
Productspecifieke promotie. Foto: wilma

Alstroemeria naar hoger niveau

plan n Tijdens de jaarlijkse productdag Alstroemeria van Royal FloraHolland van afgelopen 14 december heeft maar liefst 88% van de Alstroemeriakwekers ingestemd voor drie jaar productspecifieke promotie.

Door Wilma van Velzen

Dit is de aanzet voor het ontwikkelen van een nieuwe promotiecampagne. "Het draagvlak voor promotie onder de Alstroemeriakwekers is groot" bevestigt Gerard Gardien, projectleider Markt en Product bij Royal FloraHolland.
"Niet alleen heeft 88% van hen ingestemd voor drie jaar productspecifieke promotie, maar ook vertegenwoordigden de stemmen 88% van de totale omzet van de productgroep Alstroemeria.
Vooral dit laatste is vrij bijzonder. Het promotiebudget bedraagt zo'n 40.000 euro per jaar."

Bewust

De nieuwe productspecifieke promotie is voor de duur van drie jaar en loopt van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2019. Het nieuwe promotieplan sluit volgens Gardien bovendien naadloos aan op het voorgaande promotieplan dat afliep op 31 december 2016.
"Het nieuwe promotieplan betreft een verbeterd plan en is een vervolg op wat we al hebben gedaan. De kwekers, die met het plan hebben ingestemd, deden dat heel bewust.
Zij zien er de noodzaak van in om met productspecifieke promotie en in samenwerking met andere producten de keten te voorzien van informatie en inspiratie.
Samenwerking is vereist."


Campagnebeeld

De verwachting is dat met het nieuwe promotieplan een verbeterslag kan worden gemaakt en dat de kwaliteit van de promotie naar een hoger niveau kan worden getrokken.
"Uiteraard zonder het vorige productieplan tekort te doen. Bij de uitvoering is een nieuw bureau betrokken, Concept Factory, waarbij Jacqueline Doornekamp als projectmanager deelneemt in de promotiecommissie, naast mijzelf, enkele kwekers en de drie veredelaars HilverdaKooij, Royal van Zanten en Könst.
Gezamenlijk zullen we ons het komende halfjaar toeleggen op het ontwikkelen van het campagnebeeld en promotiecampagne.
Deze worden rond 1 juni gepresenteerd."


Duitsland

In de promotiecampagne wordt de focus gelegd op inspiratie en het creëren van bekendheid, en zal deze volgens Gardien in hoofdzaak gericht zijn op bloemisten in Duitsland en Nederland.
"De bloemisten zullen rechtstreeks benaderd worden of via de groothandel. Het brede assortiment, de veelheid aan kleuren, uitstekende houdbaarheid en fraaie voorbeeld boeketten zullen zeker bij hen onder de aandacht worden gebracht.
En als er zich kansen voordoen zullen ook Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk op promotie mogen rekenen.
Samenwerking wordt er eveneens gezocht met Bouquet Tales met als doel de campagne te vergroten.
Anderzijds zijn we bezig met het samenstellen van een bloemistenpanel waarbij de deelnemende bloemisten uiteenlopende vragen krijgen voorgelegd over hun ervaringen met Alstroemeria."


Benefietavond

"Het eerste moment dat we vanuit het promotieplan zichtbaar zullen zijn voor de bloemisten in Nederland is op dinsdag 7 februari.
In het Pyramide Floral Shopping Center in Honselersdijk, waar in samenwerking met FleuraMetz de Benefietavond Make-A-Wish Nederland zal plaatsvinden.
Tijdens deze bijzondere koopavond in het groothandelscentrum met avondvullend programma, waaronder demonstraties van toparrangeur Pim van den Akker, een spectaculaire loterij en diverse presentaties van kwekers, zal ook Alstroemeria zich presenteren."

Keten voorzien van informatie.
Creëren van bekendheid.
Gerard Gardien: Het draagvlak voor promotie onder de Alstroemeriakwekers is groot
Afbeelding