Afbeelding
Foto: wilma

Samen zoeken naar oplossingen en verbeteringen

De Gewascoöperatie Alstroemeria staat voor het samen zoeken naar oplossingen en verbeteringen die ten goede komen aan het gewas.

Indertijd uit nood geboren na opheffing van de PT-gelden heeft de Gewascoöperatie Alstroemeria van LTO Glaskracht Nederland inmiddels zijn weg gevonden.
Voorzitter Gert van Daalen, zelf ook Alstroemeriakweker en eigenaar van Kwekerij De Hazekamp in Brakel, stelt dat als je topkwaliteit wil blijven leveren het noodzakelijk is relevant onderzoek te blijven continueren.
"Het is belangrijk dat we allemaal een steentje bijdragen. In de praktijk gebeurt dat over het algemeen wel en ook is er voldoende inbreng. Een prettige bijkomstigheid is dat de halfjaarlijkse bijeenkomsten van de Gewascoöperatie en die van de landelijke commissie goed worden bezocht zodat er snel kan worden geschakeld en taken worden verdeeld.
Met elkaar zetten we de lijnen uit voor onderzoek naar oplossingen en verbeteringen."


Masterplan tripsonderzoek

Inmiddels is de Gewascoöperatie alweer drie jaar actief en is het onderzoek met de proef met de lysimeter bijna afgerond.
Deze proef was volgens Van Daalen nodig omdat de regelgeving bepaalt dat in 2018 de emissie van water tot het nulpunt moet zijn teruggedrongen.
"Met de lysimeter is het uitspoelingsproces nauwkeurig in beeld gebracht. De onderzoeksresultaten hebben tot nieuwe inzichten geleid, bijvoorbeeld dat we eigenlijk meer dan genoeg water geven".
Echter, het belangrijkste onderzoek richt zich nog steeds op de trips. Daarvoor hebben we aangehaakt bij het Masterplan tripsonderzoek in bloemisterijgewassen dat wordt uitgevoerd door de Wageningen-UR.
Tripsen geven schade aan bloemen en blad en kunnen virussen overdragen, waaronder het zogenaamde TSWV-virus.
Als hiervoor geen goede aanpak wordt gevonden en je hebt er last van dan trek je aan het kortste eind. In dit kader is er met behulp van Kennis Vouchers ook een kleiner onderzoek uitgevoerd met betrekking tot het inzetten van aaltjes om trips te bestrijden.
Helaas heeft dit niet de gewenste resultaten opgeleverd, maar bracht het wel weer nieuwe ideeën voor onderzoek. Begin februari komt de Gewascoöperatie bijeen en zullen we deze bespreken."


Puzzelstukjes

Aandacht wordt er eveneens aan bodemweerbaarheid besteed.
"Het houdt de gemoederen enorm bezig en vanuit de Landelijke Gewascommissie heeft een enquête plaatsgevonden. Deze had tot doel om per bedrijf kaart te brengen hoe dit wordt aangepakt. Al deze puzzelstukjes bij elkaar zullen uiteindelijk tot meer inzicht leiden.
Intussen zijn er ook slakken verzameld om samen met de productgroep Snij-cymbidium een klein onderzoek uit te laten voeren door Wageningen-UR.
Er zijn meerdere bestrijdingsmiddelen weggevallen dus zoeken we een duurzaam alternatief. Dit onderzoek is van een zodanige grootte dat het deels kan worden gefinancierd met twee tot vier Kennis-Vouchers. Verduurzamen is de toekomst en de Gewascoöperatie Alstroemeria gaat daar volledig in mee.
Facilitaire ondersteuning wordt geleverd door LTO Glaskracht Nederland, met als gewascoördinator Joke Vreugdenhil."