Afbeelding
Foto: wilma van velzen

Oogenlust

Bij Hofleverancier Oogenlust Bloemen in Uden heeft Alstroemeria een vaste plek in elk trendy plukboeket. Vooral de zware kwaliteit is daar uitermate geschikt voor.

John Spaansen, inmiddels de derde generatie die aan het roer staat van Hofleverancier Oogenlust Bloemen, stelt dat er geen week voorbij gaat zonder Alstroemeria.
"Sterker nog, wekelijks neem ik meerdere emmers Alstroemeria mee van de veiling. Ik ga altijd vroeg in de ochtend naar het Plantion, zodat ik de zwaardere kwaliteit niet misloop. Vooral de laatste jaren is de kwaliteit van Alstroemeria sterk verbeterd en zijn stelen stevig en mooi recht.
Meestal neem ik twee of drie soorten mee, maar Virginia is wel mijn favoriet. Die heeft van die prachtige zware takken, waarvan er zo'n zestig in een emmer zitten."


Compleet met vaas

Het kleurgebruik hangt volgens Spaansen af van de seizoen. Voor grafwerk gaat de voorkeur uit naar witte en roze Alstroemeria en rond Valentijn en Moederdag zijn de rode soorten veruit favoriet. "Op dit moment zijn plukboeketten hip en trendy. Omdat hierin van verschillende bloemen slechts één exemplaar wordt verwerkt, is een mooie zware tak Alstroemeria perfect om hierin te gebruiken.
De plukboeketten presenteren we in de winkel in moderne hoge of bolvormige vazen. Vooral jonge mensen spreekt dit aan en zij kopen de boeketten dan het liefst compleet met vaas om deze thuis zo neer te zetten of cadeau te geven."

Hofleverancier sinds 2016

Verhuur

Alstroemeria wordt overigens bij Oogenlust Bloemen voor meerdere doeleinden gebruikt. Ook in de verhuur van planten en bloemen.
De Hofleverancier is hier namelijk specialist in. "In ons depot hebben we een prachtig assortiment grotere planten opgebouwd waaronder laurierbomen, olijfbomen en palmen, aangevuld met meerdere collecties fraaie potten, vazen en bakken.
Voor zowel bedrijven als particulieren in Uden en de regio zijn we een vertrouwd adres. Regelmatig worden we gevraagd bij openingen van bedrijven en winkels, in bedrijfshallen en bij evenementen de aankleding met bloemen en planten te verzorgen.
Ook de theaters in Uden en Veghel hebben al vaker een beroep op ons gedaan. Klanten kunnen kiezen uit allerlei thema's, kleuren en bloemwerk. Alstroemeria doet het dan goed in grote vazen samen met rozen en lelies. Maar ook verwerken we Alstroemeria wel in monovorm in etages."

Historie

Omdat Oogenlust Bloemen in 2016 het honderdjarig bestaan vierde en bij Koninklijke beschikking benoemd werd tot Hofleverancier mag een stukje historie niet ontbreken.
Vanuit de gedachte dat bloemen een lust voor het oog zijn werd Bloemisterij Oogenlust in 1916 opgericht door Theo de Groot, de opa van John Spaansen. Echter, de belangrijkste inkomstenbron was toen nog de eigen kwekerij.
Pas in 1952 werd de verkoop van bloemen en planten belangrijk en is bloemensalon Oogenlust opgebouwd. In Uden was het zelfs de eerste bloemenwinkel waar particulieren bloemen konden kopen.
In dat jaar kwam ook Jaap Spaansen op de fiets vanuit Noord-Holland solliciteren voor een baan in de kwekerij.
Dat lukte en enkele jaren later sloeg de liefdesvonk over tussen hem en Leonie de Groot, de dochter van Theo. Het aantal vestigingen groeide en ook Theo's broer was zakelijk betrokken.
Uiteindelijk was het John, een van de drie kinderen van Leonie en Jaap Spaansen, die het familiebedrijf in 1980 heeft overgenomen.
Samen met Trix van Bragt en een enthousiast team runt John Spaansen als derde generatie Oogenlust Bloemen en Verhuur, dat zich bij Koninklijke beschikking Hofleverancier en Barometer Duurzame Bloemist mag noemen.
Dit laatste staat voor passie en kwaliteit en bijzonder was het dat zij afgelopen november voor de Sligro in Veghel de bloemversieringen mochten verzorgen toen de Belgische Koningin Mathilde daar het ZiN inspiratielab kwam openen.
Koninklijker kon het niet!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding