Royal FloraHolland Productmanager Rianne van den Berg.
Royal FloraHolland Productmanager Rianne van den Berg. Foto: wilma van velzen

Alstroemeria blijft een mooi product

kleurrijk n Het assortiment Alstroemeria is breder dan ooit tevoren. De kwaliteit is sterk verbeterd. Toch wordt dit kleurrijke product nog steeds een beetje ondergewaardeerd.

Door Wilma van Velzen

Volkomen onterecht vindt Royal FloraHolland Productmanager Rianne van den Berg. Onbekend maakt onbemind.
Het afgelopen jaar is er gewerkt om Alstroemeria naar een hoger peil te trekken zegt Van den Berg. "Het product marktplan Alstroemeria van 2015-2016 was hiervoor de leidraad.
Dit heeft tot een aantal interessante ontwikkelingen geleid die ten goede moeten komen aan het product.
Voor de komende drie jaar is een nieuw promotieplan door de kwekers goedgekeurd. Dit alles bij elkaar maakt dat Alstroemeria hoopvol is voor de toekomst."

Prijsvorming

In een terugblik op het afgelopen jaar stelt Van den Berg dat de prijsvorming op zich goed was. "De prijsvorming bleef nagenoeg op hetzelfde niveau als in 2015".
De hoop is erop gevestigd dat deze trend zich doorzet richting het positieve. In stuks werd een kleine groei van 2% geconstateerd.
De grootste soorten waren in 2016 nog steeds Virginia (wit), Nadya (rood), Panorama (wit met roze), Dancing Queen (oranje) en Bali (geel-rood) die de plek van Rome (roze) heeft ingenomen.
"Qua aanvoer in stuks zijn Bali en Rome nagenoeg gelijk. Kijken we nog wat verder, dan zien we dat Nadya en Panorama wat minder aanvoer hebben gehad in vergelijking met 2015. Virginia, Dancing Queen en Bali hadden juist iets meer aanvoer.
Kijken we puur naar kleur, dan valt op dat paars de meeste groei laat zien."

Nieuwe productgroepcode

Om onderscheidend vermogen te vergroten is een nieuwe productgroepcode in het leven geroepen binnen het gewas Alstroemeria. Deze is inmiddels goedgekeurd door de VBN en is bedoeld voor onderscheidende soorten zoals Charmelia, Paradiso, Ballet, Funk en White Pearls.
Onder de naam Florinca is deze nieuwe productgroep (1 01 003 02) per 1 juli 2016 van start gegaan. Dit is echter niet de enige wijziging. Vanaf 1 januari zijn er ook belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de productspecificaties van Alstroemeria door lengte en gewicht te koppelen.
Voor een aantal lengtes wordt een minimaal gewicht per steel voorgeschreven. Dit moet de presentatie en kwaliteit van het product ten goede komen.


Kwaliteit

Een initiatief om de kwaliteit te versterken, mondde uit in het testen van voorbehandelen. Hieruit kwam naar voren dat dit alleen zin heeft in de winterperiode.
Ook werd onderzocht of bladbeschadiging verminderd of zelfs voorkomen kon worden.
Dit gaat de goede kant op, maar het ontbladeren aan de onderkant van de stelen biedt nog ruimte voor verbetering.

Grootste afnemers

Al met al blijft Alstroemeria een prachtig product waarvan de groothandel/bloemist met ca. 75% de grootste afnemer is. Desalniettemin onderzoeken kwekers de mogelijkheden in de Retail.
Dat de bekendheid van Alstroemeria wat kleiner is dan van meer herkenbare producten als Chrysant, Tulp of Gerbera maakt het daarentegen wel wat lastiger om nieuwe afzetkanalen te vinden in Retail. Het komende halfjaar wordt naar Frankrijk gekeken met als doel meer grip op de markt te krijgen. Dit gebeurt door nieuwe inzichten te verzamelen. Zo blijft Alstroemeria steeds in beweging."

Een hoopvolle toekomst voor Alstroemeria.