Rosman:
Rosman: "Digitalisering is in eerste instantie een kwestie van bewustwording." Foto: rgb

n Nieuwe rubriek: de sierteeltsector en de digitale wereld

Bent u al klaar voor Sierteelt 4.0?

revolutie n De vierde industriële revolutie staat voor de deur. Mogelijk gemaakt door de combinatie van internet en nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie, zelflerende computers, robots, 3D-printen en drones.

In de nieuwe tijd communiceert alles met elkaar. De nieuwe digitale mogelijkheden laten mensen ook op een andere wijze met elkaar werken, dit is in andere sectoren al duidelijk zichtbaar.

Deze ontwikkelingen raken de sierteelt ook. Zie onder andere de strategie van Royal FloraHolland door in te zetten op het digitaliseren van de handel.
De toekomst van de sierteeltmarkt is veelbelovend, maar er zal voor partijen in de keten veel gaan veranderen. Dit gebeurt door de digitalisering van processen, maar ook door een andere en meer online manier van kopen door de consument.
Dit geldt ook voor bloemen en planten. Een paar voorbeelden van de mogelijkheden.

Inspelen

Stel je voor dat we door het verzamelen en toepassen van data (sociale media, foto's, teksten etc.) in combinatie met zelflerende cognitieve computers een veel beter beeld krijgen van het koopgedrag van klanten in verschillende regio's...
Hiermee kunnen we trends beter voorspellen dan nu waardoor handelaren, veredelaars en kwekers beter inspelen op consumentenbehoeften.

Ondersteunen

Dan kunnen we de detailhandel ondersteunen bij de invulling van hun product-markt combinaties en aanbevelingen doen voor marketingthema´s, producten en accessoires. Dit zal het marktaandeel ten opzichte van de cadeaubon zeker vergroten.
Inkopers kunnen ondersteund worden met analytics- en zelflerende computeroplossingen, waardoor ze in één oogopslag een totaalbeeld krijgen van historische trends en gegevens over externe invloeden.
Dit zal zeker tot een efficiëntere inkoop leiden.

Delen

In dit geval zal de kweker product- en marketinginformatie direct met de consument delen, waardoor een feedbackloop ontstaat van de consument naar de kweker.

Volgen

We kunnen producten door de hele distributieketen volgen, gebruikmakend van nieuwe en steeds goedkopere sensortechnologie. We weten waar een product zich bevindt en de consument weet ook de herkomst. Dit geeft een schat aan informatie. Digitalisering maakt de keten heel kort.

De voorbeelden zijn geen toekomst. Het gebeurt al in andere sectoren. Maar wat is cognitieve oplossingen, kunstmatige intelligentie, analytics, social listening, IoT et cetera?
En wat kan je ermee in de sector?
Digitalisering is in eerste instantie een kwestie van bewustwording om vervolgens de kansen te benutten die deze vooruitgang biedt.

Nieuwe rubriek

Deze voortsnellende digitalisering is voor de Bloemenkrant reden om meer aandacht aan dit onderwerp te gaan besteden. Maandelijks neemt de Bloemenkrant u graag mee in de digitale wereld. Met per onderwerp een uitleg en voorbeelden uit andere sectoren.

Peter Rosman

De Bloemenkrant heeft Peter Rosman bereid gevonden om hierover te schrijven. Peter Rosman zal in zijn bijdragen uiteen zetten wat digitalisering voor de sierteeltsector betekent. Tevens interviewt hij verschillende mensen uit de sector.
Het doel van de artikelreeks is kennis te delen en inzicht te geven in de mogelijkheden de die digitale wereld de sierteeltsector biedt. In de overtuiging dat digitale toepassingen zullen bijdragen tot een versteviging van de Nederlandse positie in de wereldwijde sierteeltmarkt.
De aftrap van deze nieuwe rubriek vindt over 14 dagen plaats in de volgende uitgave van de Bloemenkrant. Dan gaat het over kunstmatige intelligentie en cognitieve oplossingen.

Peter Rosman

Na vele jaren bij grote ICT- en adviesbedrijven (o. a. IBM, CGI, EDS) gewerkt te hebben, en na een aantal jaren ervaring in de sierteelt, besloot Pter Rosman te kiezen voor een nieuwe uitdaging, zijn eigen bedrijf: WeDoDigital (www.wedodigital4u.nl).

Afbeelding