De TOP-trofee.
De TOP-trofee. Foto: Walter Landesbergen

TOP is platform voor excellence

familiebedrijven n De drukbezochte nieuwjaarsbijeenkomst rond de uitreiking van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2017 stond woensdag 11 januari in Keukenhof in Lisse in het teken van familiebedrijven. Zowel de winnaar, JUB Holland uit Noordwijkerhout, als de andere genomineerden vielen onder deze categorie.

Door Wilma van Velzen

De genomineerden voor de Tuinbouw Ondernemersprijs, alweer de 31ste editie, waren behalve het winnende bloembollenbedrijf JUB Holland, Bunnik Plants uit Bleiswijk en Green Specialties uit Lierop. Drie topondernemingen die op innovatieve en duurzame wijze ondernemen.
Om de spanning voor de uitslag langzaam op te voeren werd van elk van de genomineerden een dynamische presentatie op grote videoschermen vertoond.


Ambassadeur

Met dagvoorzitter Simone van Trier met Jaap-Jan Uittenbogaard, Thomas Bunnik en Adrie van den Einden spraken zij over het succes van hun toonaangevende familiebedrijven, waarna JUB Holland onder groot gejuich tot winnaar werd uitgeroepen.
Het komende jaar mag JUB Holland zich ambassadeur van de Nederlandse tuinbouw noemen. De jury was onder de indruk van de lange familietraditie en het brede scala aan activiteiten waarin het is gespecialiseerd. "JUB Holland valt op vanwege hun sterke visie en maatschappelijke betrokkenheid om de bloembollen een plaats te geven in de samenleving. Op innovatieve wijze zoeken zij daarvoor de samenwerking met gemeentes en organisaties."


Bedrijfsoverdracht

Voorafgaand aan de prijsuitreiking sprak prof.dr. Pursey Heugens van de Erasmus Universiteit Rotterdam over het onderzoek naar overdracht van familiebedrijven, waar het fout gaat en hoe het beter kan.
Daarbij was het een verrassing te vernemen dat onderzoek heeft aangetoond dat ruim twee derde van de familiebedrijven na overdracht 'het loodje legt'.
Gelukkig had Heugens drie wijze lessen voor de aanwezigen in petto om dit risico tot een minimum te beperken.
Kort samengevat kwamen deze erop neer de bedrijfsoverdracht vooral goed vorm te geven en te spreiden, de volgende generatie de ruimte te geven om te ondernemen en tijdens en na de overdracht te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling.
Reacties hierop werden razendsnel gepeild door BuzzMaster, die alle aanwezigen met behulp van hun mobiele telefoon interactief aan de discussie hierover liet deelnemen.


Paneldiscussie

Tevens vond over dit onderwerp een paneldiscussie plaats waarbij ondernemers Joyce Lansbergen (LG Flowers), Erwin van der Lans (Lans) en Dirk Ebben (Boomkwekerij Ebben) werden gevraagd naar hun persoonlijke ervaringen tijdens de overdracht in het familiebedrijf.
Dirk Ebben van Boomkwekerij Ebben, winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2016, blikte kort terug op wat de prijs zijn bedrijf heeft gebracht.In elk geval veel publiciteit en een nominatie voor de Grower of the Year Award in de categorie bomen en planten die tijdens de IPM in Essen op 24 januari wordt uitgereikt.


Ambities

In zijn nieuwjaartoespraak sprak TOP-voorzitter Nico Koomen sprak over ambities en drijfveren om de tuinbouw positief op de kaart te zetten.
Het varend corso, dat volgend jaar zijn vleugels uitslaat naar Den Haag, de vernieuwde Keukenhof als icoon van de Bollenstreek en daarmee van de bloembollencultuur in Nederland en Seed Valley in West Friesland haalde hij daarbij aan.
"De tuinbouw mag dan een voldoende score halen in de Agrifoodmonitor van Wageningen Economic Research, er is meer te doen.
De Tuinbouw Ondernemersprijs wil en kan daar een bijdrage aan leveren. Door excellerende bedrijven voor het voetlicht te brengen. Genomineerden en winnaars wordt een platform geboden.
De Tuinbouw Ondernemersprijs beoogt een vitaal onderdeel te zijn van een al even vitale bedrijfstak."

Ruim 5oo aanwezigen in de zaal.
Decor, Joke Maat.
Simone van Trier met de panelleden (vlnr) Pursey Heugens, Dirk Ebben, Erwin van der Lans en  Joyce Lansbergen.
TOP-Voorzitter Nico Koomen.