Agnes van Ardenne.
Agnes van Ardenne. Foto: nak

NAK in het nieuws

Van Ardenne voorzitter NAK

Agnes van Ardenne volgt per 1 januari Henk Lange op als voorzitter van Naktuinbouw, die ruim 30 jaar bestuurlijk actief was bij Naktuinbouw.

De minister van Economische Zaken, Henk Kamp, heeft ingestemd met de benoeming per 1 januari 2017 voor een periode van vijf jaar.
Van Ardenne is opgegroeid in het Westland als tuindersdochter. In haar politieke carrière was zij onder meer lid van de Tweede Kamer. Daar voerde zij namens de CDA-fractie het woord over de toekomst van de tuinbouw.
Later was zij in de kabinetten Balkenende I, II en III minister van Ontwikkelingssamenwerking. Daarna werd zij Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de FAO - de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties - in Rome. In de periode 2011-2014 was Agnes van Ardenne voorzitter van het Productschap Tuinbouw.

Naktuinbouw tarieven bekend

De tarieven binnen de sectoren bloemisterijgewassen en boomkwekerijgewassen zijn gelijk gebleven. Binnen de sector boomkwekerijgewassen is in 2016 de tariefstructuur gewijzigd. In het voorjaar van 2017 wordt deze wijziging door het sectorbestuur geëvalueerd.
Na vaststelling door het Ministerie van Economische Zaken gaan per 1 januari 2017 de nieuwe tarieven van de raad voor plantenrassen in. Deze tarieven zijn tevens de basis voor de tarieven van de afdeling
Voor rassenonderzoek zijn de tarieven gemiddeld met 1% verhoogd. Alle tarieven worden begin januari gepubliceerd op www.naktuinbouw.nl.

Niet samen, wel samenwerken

De besturen van Naktuinbouw en BKD hebben besloten dat samengaan van de twee diensten op dit moment niet verstandig is.

De beslissing is gebaseerd op uitgebreide analyses die de organisaties in het afgelopen half jaar hebben uitgevoerd. Zij zijn in hun onderzoek ondersteund door adviesbureau Berenschot.
De organisaties zijn gericht op verschillende sectoren. Zonder geweld te doen aan de huidige dienstverlening, lijken er onvoldoende synergie-effecten te bestaan. De resultaten uit de verkenning bieden wel goede mogelijkheden voor beide organisaties om vanuit de autonome positie verdere samenwerking vorm te geven. Te denken valt aan krachtenbundeling op het gebied van R&D en ICT.