Afbeelding
Foto: leni paul

Koninklijke Terra Nova sluit de deuren na 180 jaar

Terra Nova, de oudste onderneming in Aalsmeer en ook het enige Aalsmeerse tuinbouwbedrijf dat het predicaat koninklijk mag voeren, beëindigt zijn activiteiten.

Door Leni Paul

Het was in 1837 dat Willem Keessen Jr. op het adres Uiterweg 222 zijn kwekerij begon. Tot ver buiten onze landsgrenzen werd het bedrijf bekend als de Koninklijke Terra Nova. Sinds 1 januari is de vijfde generatie, bestaande uit de broers Aldert (55) en Willem (52) Keessen gestopt met het kweken op de voorvaderlijke grond.

Het wapen van de "Koninklijke Kwekerij Terra Nova, firma W.Keessen Jr.& Zn.", zoals de firma voluit heet, hangt nog altijd boven de voordeur. Aan het kantoor, met loket waar werknemers, toen nog arbeiders geheten, hun wekelijks loon kregen uitbetaald, is nauwelijks iets veranderd. En nu: na 180 jaar en vijf generaties hebben de twee broers besloten te stoppen.

Aldert: "Er zijn diverse redenen voor. Willem en ik hebben allebei kinderen die een andere weg zijn ingeslagen, dus er zijn geen opvolgers. Voorts hebben wij het leveren van de beste kwaliteit producten altijd hoog in het vaandel gehad. Dat gold al in de vorige eeuw voor Buxus die naar Amerika en seringen die richting Rusland gingen."
"Altijd was het in de markt zetten van de beste kwaliteit voor ons belangrijk. Men wist: Terra Nova levert topkwaliteit. Maar je ziet de laatste jaren dat de markt voor goede spullen kleiner wordt.
Er kwam schaalvergroting, daarin konden wij niet meegaan. Wij zijn geen Lidl en kunnen niet meegaan in de trend om de beste kwaliteit te leveren voor een lagere prijs. Na rijp beraad hebben we besloten te stoppen."

Weemoed

Weemoed zal hebben toegeslagen. Het bedrijf kent een boeiende geschiedenis. Al in 1910 mocht Terra Nova het predicaat koninklijk voeren. Zowel koningin Wilhelmina als Emma waren er regelmatig te gast en nog in 2011 kon oud-burgemeester Pieter Litjens dit predicaat tot 2036 verlengen.
Willem beaamt dat het een ingrijpende stap is. "Wat ook heeft meegespeeld zijn de plannen die nu voor de Uiterweg worden ontwikkeld. Er ligt een gebiedsvisie waarin recreatie een belangrijkere rol gaat spelen.
Mede door dit alles zagen wij geen kansen meer voor ons als tuinbouwbedrijf."
Zowel Aldert als Willem zijn nog te jong om nu achterover te gaan leunen.
"Willem, met opleiding Boskoop, gaat zelfstandig als tuinontwerper verder, ikzelf, met in het verleden diverse bestuursfuncties, heb voor het eerst van mijn leven gesolliciteerd en ben per 1 februari als account-manager en horticultural advisor in dienst van de Van der Knaap Goup of Companies. Een uitdaging en ik heb er zin in."

Afbeelding