De eindejaarsbijeenkomst van Anthos was drukbezocht.
De eindejaarsbijeenkomst van Anthos was drukbezocht. Foto: wilma van velzen

Eindejaarsbijeenkomst Anthos

begrip n Of duurzaamheid een vaag containerbegrip is of juist een slimme marketing strategie stond ter discussie tijdens de drukbezochte Eindejaarsbijeenkomst van Anthos op 15 december in het Van der Valk Hotel in Sassenheim.

Door Wilma van Velzen

In ieder geval bleek duurzaamheid onoverkomelijk en dat de sector daarnaast met meer transparantie in de keten is gediend.
Ook Anthos ging mee in de trend van een interactieve bijeenkomst. Daarbij wist BuzzMaster steeds razendsnel alle meningen vanaf de mobiele telefoons van de deelnemers te peilen en tot uitdrukking bracht op een groot scherm.
Bijvoorbeeld dat bij de eerste gedachte aan duurzaamheid in de sierteelt de meest gekozen woorden 'schoon produceren', 'energie' en 'gewasbescherming' waren.
Anthos voorzitter Henk Westerhof stelde vervolgens in zijn presentatie of duurzaamheid een vaag containerbegrip is of juist een slimme marktstrategie, waarmee een bedrijf of sector zich in de markt kan onderscheiden.
"Duurzaamheid is lange tijd nooit echt een spannend thema geweest in relatie tot de afzet en de internationale handel van sierteeltproducten. Een betere anticipatie op de veranderingen in de markt en maatschappij is van belang, evenals de duurzaamheidseisen die een steeds belangrijker rol in de afzet zijn gaan spelen."


Meer transparantie

Hij stipte aan dat het moeilijk wapenen is tegen het feit dat de sierteeltsector vaak geassocieerd wordt met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tijdens het productieproces.
"Dit soort berichten raakt het imago van de sector, onze producten en die van de ondernemers. De retailer wil niet met onze problemen worden geconfronteerd en zal producten weren die zijn imago schaden.
De acties van Greenpeace in 2014 hebben ertoe geleid dat retailers eisen dat producten niet zijn behandeld met een veelheid van middelen.
Begrijpelijk, maar de retail maakt het zo een probleem van andere ketenpartijen om het eigen duurzaamheidsimago niet te schaden.
Gebrek aan kennis over de schadelijkheid van middelen maken de sector manipulatief voor acties van NGO's. Vanuit de sierteeltsector moeten we daarom minder defensief zijn en meer transparantie bieden.
De consument daarentegen kijkt vaak heel anders naar duurzaamheid. Die wil vooral gemak en weinig kosten bij duurzame maatregelen.
Lopend onderzoek toonde al aan dat negatieve publiciteit geen invloed blijkt te hebben in het aankoopgedrag van de consument bij bloembollen en vaste planten. Dit wordt met Neuromarketing onderbouwd."

Met meer transparantie in de keten is de sector gediend


Groene Stad Charta

Behalve blijven werken aan duurzaamheid als nieuwe strategie voor de bloembollen- en boomkwekerijsector en meer transparantie in de keten, ziet Westerhof kansen in de Groene Stad Charta.
Door het ondertekenen van dit handvest voor de vergroening van steden en dorpen hebben beleidsmakers, ondernemers, politici en adviseurs hun groene ambities zichtbaar gemaakt.
Zij kiezen voor vergroening ten bate van een duurzame en leefbare omgeving. De sector kan hiervan profiteren omdat zowel het binnen- als buitengroen een positief effect hebben op de luchtkwaliteit.


Plofkip

Yolande van den Boom (MPS) leverde daarom een bijdrage over verduurzamen.
In haar beleving is duurzaamheid een containerbegrip geworden en vertegenwoordigt het alles wat te maken heeft met maatschappelijk verantwoord ondernemen, milieu, ecologie, sociale omstandigheden en innovatie.
Bij MPS spreekt men daarom liever in werkwoordvorm over verduurzamen, want er moet werk worden verricht om te komen tot meer duurzaamheid.
Dat oplossingen voor duurzaamheidsproblemen nog niet zo simpel zijn, toonde zij aan met voorbeelden als het verminderen van het gebruik van plastic tasjes en milieu en vervanging van de plofkip, omdat dierenleed wordt afgekeurd door de consument.
"De plasticindustrie is inmiddels goed op weg, maar ook achter ons kipfiletje schuilt een hele keten. De pluimveesector is al meer dan tien jaar bezig om de plofkip te verduurzamen maar heeft nog een lange weg te gaan.
In de tuinbouw zijn het de gewasbeschermingsmiddelen die de problemen vormen. De oplossing lijkt simpel: minder middelen gebruiken of ermee stoppen. Maar als het zo simpel was, dan waren we nu al veel verder geweest met het verduurzamen van onze samenleving.
Het is echter wel mogelijk. Transparantie en noodzaak zijn daarvoor de randvoorwaarden."

Henk Wetsrehof: