Afbeelding
Foto: bk

E.J. Hogervorst & Zonen officieel Hofleverancier

koning n E.J. Hogervorst & Zn. bestaat 150 jaar. Ter ere hiervan verleent Zijne Majesteit de Koning het bedrijf het recht tot het voeren van het koninklijk wapen met de toevoeging "Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier".

Ter gelegenheid hiervan was 16 december jongstleden een officiële bijeenkomst op het bedrijf. De Commissaris van de Koning, Jaap Smit, en burgemeester van Noordwijkerhout Gerrit Goedhart waren aanwezig om de aanwezigen toe te spreken.
Smit reikte de oorkonde, behorend bij het Predicaat Hofleverancier, uit aan de directie: Arjan en Klaas Hogervorst.
Dit echte familiebedrijf kent een geschiedenis van vijf generaties, met negen voorgaande directeuren. De vijfde generatie, Arjan en Klaas Hogervorst, leidt het bedrijf nu ruim twintig jaar.
Het bedrijf heeft 22 hectare hyacinten, een broeierij met Multiflora hyacinten op pot en produceert uitgangsmateriaal van hyacinten voor collega-kwekers. Het is een uniek bedrijf, want er is geen tweede bedrijf met de 'Hyacint Multiflora op pot.

familiebedrijf van vijf generaties

De geschiedenis van het bedrijf begon in 1866. Klaas Hogervorst werd boer op het Westeinde (Buerweg). Zijn zoon Engel (E.J.) begon 100 jaar geleden met het telen van bollen.
Samen met vijf zonen werd E.J. Hogervorst & Zonen opgericht: een vooraanstaand bedrijf met een grote kwekerij met verschillende bolgewassen, export op Amerika, Engeland, Duitsland en Zweden en een dochterbedrijf in Engeland. Ook hadden zij een loonbedrijf in zandzuigwerkzaamheden, kabelploegen en bemesten.
Vanaf de jaren zestig werden er bollen gebroeid en werden door de jaren heen voor de sector belangrijke uitvindingen gedaan, zoals het omzetten van weidegrond naar eersteklas bollengrond door middel van een zandzuiger.
De bollenteelt in Noordwijkerhout heeft door het omspuiten van gronden een grote vlucht genomen. Daarna ontwikkelden zij een kabelploeg, de giertank met slangen voor het bemesten, een spuitmachine, de bollenplantmachine, de broeierij van Narcis Tête a Tête op pot, de combinatie voorlader en bunker op de tractor. Bijna overal ter wereld wordt nu op deze manier geplant.
Latere uitbvindingen zijn Hyacint Multiflora op pot, de pottenrobot en de krattenstapelaar.