RFH zegt te streven naar hogere marges voor leden en klanten.
RFH zegt te streven naar hogere marges voor leden en klanten. Foto: Esdor

Lucas Vos: FloraHolland mijdt 'draaideur-leden'

ALV n Telers die hun lidmaatschap van Royal FloraHolland opzeggen, kunnen drie jaar lang niet opnieuw lid worden. "Wij willen geen draaideurfunctie hebben", zei CEO Lucas Vos in de Algemene Ledenvergadering op 8 december.

Door Johan Bos

Het ledental is dalend. In 2016 min 46, maar het waren er volgens Vos in andere jaren meer. Veelal door bedrijfsbeëindiging. Maar ook producenten voor het discount-retail-segment vertrekken, omdat zij direct zaken doen en, op rekening versturen na, weinig toegevoegde waarde in het lidmaatschap zien.
Om hen binnenboord te houden, voert RFH volgend jaar een van 1,6% naar 1,2% verlaagd tarief in voor bedrijven die ruim 90% direct verhandelen en niet meer dan drie klanten hebben.
Die door de directie ingevoerde zgn. Quick Fix-regeling riep tijdens de ledenvergadering vragen op: voor andere bedrijven met dezelfde omvang geldt de regeling niet.
Een coöperatie commissie, ingesteld door de Raad van Commissarissen, komt met nieuwe voorstellen over de lidmaatschapsstructuur in kader van een programma van de strategie RFH 2020.

Volgens RvC-voorzitter Jack Goossens kan de directie statutair met sommige telers afwijkende afspraken maken en is Quick Fix een tijdelijke maatregel, op weg naar een definitieve.
Hij zei als ondernemer verzet ertegen te kunnen begrijpen, maar in zijn functie voor RFH daar anders over te denken. Vos zei dat de prijzen in het discountsegment onder druk staan. "De vraag is of wij daar afscheid van moeten nemen, terwijl het toch een snel groeiend handelskanaal is."

Onzekerheid

Onzekerheid in de wereld komt ook op de sierteelt af, zei hij verder. Hij noemde Brexit, verkiezing van Trump en politieke instabiliteit in Italië. Met de 'versnelling' in 2016 ging het met de programma's niet zo snel als verwacht, zei hij. Wat hem betreft wordt 2017 het jaar van 'doen' van de plannen.
RFH verwacht 2016 af te sluiten met 3,8% groei (€ 4,6 miljard omzet) en een operationeel resultaat van € 20 miljoen. De verschuiving van klok naar direct gaat door, maar minder hard dan voorspeld. De klokprijs steeg met 2,7% (tegenover 4,6% direct). De aanvoer bij de klok daalde met 1,5%, directe stromen stegen met 3,6%. In 2017 verwacht RFH € 4,8 miljard omzet.

Ontevreden

Hoewel onderzoek uitwees dat leden over het algemeen tevreden zijn, schort daar wat klanten betreft wel wat aan en zijn medewerkers ontevreden. Kennelijk weerspiegelt zich dat in de logistiek, vooral in Aalsmeer en op maandag. In Aalsmeer zijn er te weinig mensen voor te krijgen. "Soms komen 70 mensen niet opdagen", verzuchtte Vos.

In totaal investeert de veiling komend jaar € 72 miljoen, onder meer in verbouwing van het kantoor en hallen in Aalsmeer en in ICT (€ 14 miljoen, € 6 miljoen in 2016). De veiling loopt, zei financieel directeur Steven van Schilfgaarde, zwaar achter met IT, terwijl digitaal de standaard moet worden.
Omdat de kosten (in 2016 nog € 349 miljoen) met een derde omlaag moeten, worden honderd mensen ontslagen in staffuncties. In 2017 komt RFH met besparingen trouwens niet verder dan € 8 miljoen.
RFH zegt te streven naar hogere marges voor leden en klanten. Het streven is er op gericht, onder meer via het programma 'Let it Grow', meer consumenten meer bloemen te laten kopen.