Afbeelding
Foto: wilma van velzen

Snij-Cymbidium verdient plek in de markt

Als er een product is dat een plek in de markt verdient, dan is het snij-Cymbidium wel. Het heeft een prachtige assortimentsvernieuwing ondergaan en het einde is nog niet in zicht. Snij-Cymbidium mag weer helemaal.

"Het vinden van een baasje voor iedere fraaie tak snij-Cymbidium komt op de eerste plaats", stelt Peter Zwinkels van Cymbidium kwekerij Peet Zwink uit De Lier.
"Samen met Peter van Tilburg van orchideeënkwekerij P. van Tilburg uit Rijnsburg deel ik het voorzitterschap van de Royal FloraHolland Product Commissie snij-Orchidee. Soms zit de werkdruk wat in de weg en op deze manier is het prima te doen. Afwisselend nemen we elk een half jaar voor onze rekening.
Als FPC-voorzitter hoop ik een positieve bijdrage aan de afzet van snij-Cymbidium te leveren."


Quality controlled

"Mijn grootste motivatie is dat ik vanuit deze positie actief kan meepraten over veilingtechnische zaken zoals verbetertrajecten voor de afzet en prijsvorming.
Vanuit Royal FloraHolland krijgen we veel ondersteuning en recent hebben we alle problemen rond de afzet geïnventariseerd. Stap voor stap pakken we die aan.
Om kwaliteit te garanderen heeft een groep kwekers zich aangemeld voor 'Quality controlled' met vermelding op klokfront. We hopen de kwaliteit aan de onderkant van de markt kunnen verbeteren.


Recirculatie

Een ander punt dat de gemoederen flink bezighoudt is het duurzaam maatschappelijk verantwoord ondernemen.

"Door bezuinigingen en steeds hogere kosten is het aantal kwekers de afgelopen jaren sterk gereduceerd. Met name de investeringen die moeten worden gedaan voor recirculatie van drainwater en hemelwatervoorzieningen zitten flink in de weg.
Omdat hiervoor geen subsidies beschikbaar zijn moet dit volledig uit het potje van de kweker komen. Als er dan geen geld wordt verdiend, betekent dit het einde.
Zelf ben ik tweeënhalf jaar geleden al gestart met recirculatie van drainwater. Overigens is het nog een hele uitdaging voor veel collega's om alles rond te krijgen voor 1 januari 2018 als de wet van kracht wordt die het lozen water met gewasbeschermingsmiddelen verbiedt."


Gewascoöperatie

Een goede ontwikkeling vindt Zwinkels het dat in 2014 de Gewascoöperatie snij-Cymbidium is opgericht.
"Dit is een enorm gemotiveerde ploeg die de schouders eronder zet in het belang van het onderzoek. Helaas doet slechts de helft van de kwekers mee. Toch proberen we ondanks de individualisering met elkaar de teelt sterker te maken.
Ditzelfde speelt op afzetgebied. We hebben hoge verwachtingen van de promotiecommissie die activiteiten ontwikkelt in opdracht van de kwekers. De Margriet-actie was bijvoorbeeld een groot succes. Komende activiteiten richten zich op de bloemist, opdat deze meer snij-Cymbidium gaat kopen. Wellicht pakt dit door in betere prijzen."


Productie

De productie van snij-Cymbidium is jaarrond tegenwoordig, maar de piek begint in oktober en gaat door tot de Franse Moederdag in het voorjaar.
Allerheiligen, Kerst, Vrouwendag, Valentijn en Pasen zorgen voor de nodige pieken. Het afzetgebied is wereldwijd.
"In principe wordt snij-Cymbidium hoofdzakelijk in Nederland geteeld. Slechts een klein percentage komt uit New Zeeland. De seizoenen zijn daar omgekeerd.
Dit jaar heb ik voor de eerste keer wat import voor de klok gezien, maar hiervan hebben we weinig te duchten.

Vroege witte

Hoewel het assortiment inmiddels vrijwel alle kleuren bevat staan de ontwikkelingen niet stil.
Een kwalitatief goede vroege witte Cymbidium kan er zeker nog bij."