Afbeelding
Foto: floricode

Cymbidium en het benamen van de kruisingen

De wilde soorten worden gevonden in Zuidoost Azie tot Australië. Duizenden hybriden zijn inmiddels ontstaan en is het een belangrijke snijbloem binnen het aanbod.

Door Leo Miedema, Floricode

Het grootste aandeel wordt gevormd door het grootbloemige sortiment. Binnen dit sortiment is inmiddels bijna jaarrond aanvoer met behulp van verschillende cultivars mogelijk.

Nieuwe stap kan zijn om van hetzelfde uiterlijk meerdere rassen te ontwikkelen die in de verschillende seizoenen bloeien, waardoor het voor de handel lijkt of hetzelfde ras wordt aangeboden.

Het geslacht Cymbidium is in 1799 beschreven door Olof Peter Swartz. Deze botanicus kwam uit Zweden en leefde tussen 1760 en 1816. Het geslacht telt circa 50 soorten. Voor de veredeling is belangrijk geweest de soort C. insigne als één van de mooiste en meest als snijbloem houdbare met grote bloemen.

De eerste stappen in het hobby-hybridiseren werden gezet in kasteeltuinen in Frankrijk en Engeland. Later werd de veredeling professioneel opgezet in Noord-Amerika, Australië, Nieuw Zeeland en Nederland.

Benamen

Opvallend in de orchideeënwereld is het benamen van de kruisingen. Vaak werd hieruit een enkele selectie getrokken die dezelfde naam droeg, maar dan als ras.

Best verwarrend als later uit dezelfde kruising nieuwe rassen werden geselecteerd. Deze kruisingsbenaming, ofwel met een duur woord grex, staan geregistreerd bij de Royal Horicultural Society (RHS).

Nog verwarrender is dat de UPOV benamingsklasse ligt op de grex. Zo kan het bestaan dat dezelfde rasbenaming voorkomt bij verschillende kruisingen.

Nederlandse veredelaars verlaten het pad van de grex en benoemen alleen nog de rassen. Helaas duiken nog steeds oudere selecties op als snijbloem uit het rijke veredelingsverleden.

De grex is bij aanmelding voor een productcode dan toch van belang. Zeker als de rasnaam al voorkomt in het register.

Een heel positie ontwikkeling is al weer 15 jaar geleden ingezet met het op naam verhandelen van de rassen. Voor die tijd werd op kleur geveild. Dan maakt een rasnaam niet zoveel uit.

Echter een herhaalaankoop werd door de digitalisering van het handelsysteem steeds lastiger als bijvoorbeeld alleen "overig wit" de indicatie was.

Het op naam verhandelen is zeker een impuls geweest de snijbloemenproductie van Cymbidium naar een hoger plan te tillen.

Afbeelding