Wim Hazelaar.
Wim Hazelaar. Foto: BK

Johan Licher, krasse arrangeur

kaliber n Een echte pionier in de bloemen is de Amsterdamse bloemenarrangeur Johan Licher. Samen met nog enkele 'krasse knarren' van zijn kaliber heeft hij aan de wieg gestaan van de eerste serieuze bloemenpromotie in de export.

Door Wilma van Velzen

"Van 1960 tot 2010 ben ik actief geweest als arrangeur" zegt Licher. "Aanvankelijk was ik op vijftienjarige leeftijd van school gegaan, maar daar had ik al snel spijt van.
Tijdens vakanties in Groet, waar mijn ouders een huisje hadden, heb ik een liefde voor de natuur ontwikkeld. Ik besloot iets in die richting te kiezen en heb ik in de avonduren de Amsterdamse bloemenvakschool gedaan."


Saoedi Arabië

Tijdens zijn carrière heeft Licher zo'n veertig landen één of meerdere keren bezocht om promotie te maken voor de Nederlandse bloemen. Was het niet voor het aankleden van een gebouw, dan was het wel voor een vakbeurs of het geven van demonstraties.
"Voor allerlei klussen werd je ingehuurd, maar de nadruk lag in die tijd bij de exporteurs. Bloemen Bureau Holland had een bestand van deze exporteurs en één keer per jaar mocht een arrangeur dan naar het land waarnaar de exporteur zijn bloemen exporteerde. Dat kon Amerika zijn, Japan of Rusland.
"Bloemen van de exporteur aangevuld met andere bloemen uit Nederland gingen dan mee. Zo kwam het dat ik al in de jaren zeventig afreisde naar Saoedi Arabië. Iedereen verklaarde mij voor gek, maar ik werd er als een vorst ontvangen. Ik heb er ook eens met collega Jelle Atema een vliegveld met enorme bloemstukken moeten versieren. Dat was voor de Mekka-gangers."


Krasse knarren

Licher's grote voorbeelden waren Koos Zuidgeest en Johan Weisz, die hij vele uren op de vingers heeft gekeken om het vak te leren.
"Ik werkte vaak met hen samen en toen ik eens met Johan voor een klus in Genua was kwamen we gras tekort. Koos Zuidgeest, die daar ook was voor een andere klus, aarzelde geen moment en kwam gras leggen. Zo ging dat, je was er voor elkaar.
Andere collega's die ik regelmatig tegenkwam waren Piet Vellekoop, Wim Hazelaar, Henk van Andel, David Nieuwenburg en Wout den Daas. Het is een klein wereldje en als je eens in een vreemd land een klus deed was er altijd wel ergens een collega in de buurt. Zo was je zelden alleen in het buitenland. Dat schept een band en af en toe kwamen we bij elkaar in het Amsterdamse Nieuwmarkt Café.
Wij krasse knarren kregen daar zelfs nog eens van Niek van Rest, oud directeur Bloemen Bureau Holland, een fles champagne en oorkonde met het opschrift Krasse arrangeur uitgereikt."


Oscar-uitreiking

Nagenoeg alle Oostbloklanden heeft Licher wel bezocht, maar hij kon nooit wennen aan de armoede die hij daar vaak aantrof. Regelmatig verzorgde hij daar twee dagen achtereen demonstraties voor zo'n 500 tot 600 enthousiaste mensen.
In Rusland en China werkte hij mee aan mooie tentoonstellingen en ook prijken diverse Floriade's op zijn CV.
Zeven jaar vertelde hij over bloemen in een ochtendprogramma van Radio Noord-Holland en drie jaar werkte hij mee aan de televisieserie Beppie, waarvoor hij de toneeldecoraties verzorgde.
Zelfs twee Oscar-uitreikingen zette Licher in de bloemen. De eerste keer onder Els Hazenberg en de tweede keer was hij zelf hoofdarrangeur.
"Je struikelt daar over de filmsterren en van Barbara Streisand kreeg ik zelfs een hand. Ook van de Paus, maar dat was met Pasen. Koninklijke bruiloften deden we eveneens, vaak onder leiding van Johan Weisz."


Jurylid

Hoewel gepensioneerd doet Licher nog van alles. Zo was hij de afgelopen IFTF jurylid van de Wim Hazelaar Trofee. Die heeft hij zelf nog in het leven geroepen en diverse keren georganiseerd. Diens neef Ruud Hazelaar heeft de trofee weer nieuw leven ingeblazen.
Licher zegt terug te kijken op een prachtige carrière waarbij hij nagenoeg de hele wereld heeft gezien. "Echter, dit was niet mogelijk geweest zonder de steun en het begrip hiervoor van mijn vrouw Rita."

Onderschrift groepsfoto 'Krasse Knarren':
Van links naar rechts Koos Zuidgeest, Piet Vellekoop, Wim Hazelaar (overleden), Henk van Andel (overleden), David Nieuwenburg, Johan Weisz, Niek van Rest (oud directeur Bloemen Bureau Holland), Wout den Daas (overleden) en Johan Licher..

Johan Licher.
Zoni (Johan) Weisz.
Groepsfoto 'Krasse Knarren', bijschrift onderaan dit artikel.
Afbeelding