Helleborus gestileerd in vaasje.
Helleborus gestileerd in vaasje. Foto: wilma van velzen

Stapel op Helleborus

favoriet n Helleborus is favoriet bij arrangeur Annelies Meijboom-Sas uit Abbenbroek. Sterker nog, ze is er stapel op en noemde haar voormalige bloemenzaak zelfs Bloemenstudio Helleborus.


Door Wilma van Velzen

"Vooral de bloemen vind ik prachtig" zegt Annelies. "Natuurlijk draait het om de planten als geheel, maar ik ben verrukt van de ontwikkelingen van dit beeldschone product. Zoveel nieuwe soorten.
Ook is de kwaliteit van de bloemen door de jaren heen sterk verbeterd. Je kunt ze zelfs als snijbloem in een vaasje water zetten. De houdbaarheid is prima en als de bloemen het eenmaal naar hun zin hebben staan ze zelfs behoorlijk lang.
Alleen in steekschuim kun je ze niet verwerken."


Bloemenstudio Helleborus

Voor het bloemenvak heeft Annelies diverse vakopleidingen met succes doorlopen, evenals de eenjarige opleiding als meesterbinder.
In 1996 startte zij met Bloemenstudio Helleborus, een bloemenzaak die zij met veel passie ruim acht jaar heeft gerund.
"Uiteraard had Helleborus gedurende het seizoen altijd een vast plekje in het assortiment. Consumenten gaven weleens aan dat zij het jammer vonden dat de bloemen wat naar beneden hangen.
Ik vertelde hen dan dat ik dat juist het mooiste vond van deze plant. Mede omdat de bloemen het karakter hebben van een verlegen of ingetogen persoon. Hoe meer je ernaar kijkt, hoe meer je van Helleborus gaat houden."


Luxe product

Consumenten zeggen vaak Helleborus aan de dure kant te vinden. "Onterecht" stelt Annelies, "ze zijn het echt waard. Het is daardoor tevens een mooi luxe product waarnaar je kijkt met extra veel plezier.
Ik hoop dat Helleborus zijn waarde blijft behouden. Zowel als bloemist als arrangeur heeft het mij er in ieder geval nooit van weerhouden om ze te kopen op de veiling.
En werden ze niet verkocht, dan nam ik ze altijd met plezier mee naar huis."

verlegen, ingetogen bloemen

Blikvanger

De fragiele uitstraling van Helleborus komt volgens Annelies het mooist tot zijn recht als ze niet met teveel andere producten worden gecombineerd.
"De eenvoud maakt immers de bloem. In planten-arrangementen of in de tuin zorg ik er daarom altijd voor dat er een rustige groene plant naast staat zonder bloemen. Hierdoor komt Helleborus optimaal tot zijn recht. In potten of in arrangementen is het een blikvanger in elke wintertuin."


Creatieve kant

Hoewel Annelies ook volop met andere producten werkt blijft Helleborus haar favoriet. Inmiddels heeft zij de bloemenstudio van de hand gedaan en is zij creatiever dan ooit.
"Door de groei van mijn bloemenstudio was ik op een gegeven moment alleen nog maar met de administratie bezig en het regelen van allerlei zakelijke aangelegenheden. Aan bloemenwerk kwam ik nauwelijks nog toe en dat miste ik enorm. Het is heerlijk om mij weer volledig op de creatieve kant van het bloemenvak te kunnen richten."


Als freelance arrangeur timmert Annelies inmiddels flink aan de weg en verzorgt ze tevens workshops. Haar betrokkenheid bij het Varend Corso, de Zomerbloem Tentoonstelling, diverse beurzen en zaalversieringen bieden haar veel inspiratie.
Thans hoopt zij ook internationaal haar vleugels uit te slaan.

Meer weten over Annelies? Kijk dan op haar website www.by-creanne.nl

Helleborus-stukje.
Helleborus-object met vaasjes
Helloborus:
Annelies Meijboom-Sas.