Peter Bontekoe, voorzitter RFH prod. com. boomkwekerijproducten.
Peter Bontekoe, voorzitter RFH prod. com. boomkwekerijproducten. Foto: wilma van velzen

Helleborus wordt blijver op de internationale markt

Het ziet ernaar uit dat met de huidige omvang het prachtige product Helleborus wel eens een blijver zou kunnen worden op de internationale markt. Want ook daar is de Kerstroos, zoals Helleborus wel liefkozend wordt genoemd, steeds populairder aan het worden.

Door Wilma van Velzen

"Helleborus behoort inmiddels tot de top 10 in boomkwekerijproducten en is dit jaar weer gestegen" stelt Peter Bontekoe, voorzitter Royal FloraHolland Product Commissie Boomkwekerijproducten.
"Het is een prachtig product met een enorme marktgroei en tegenwoordig overal te vinden, van supermarkt tot tuincentrum. Vaste planten en Helleborus doen het dit jaar in het algemeen heel goed.
Toch blijft de toekomst ongewis.
Van een product dat goed loopt zal in het algemeen meer geproduceerd gaan worden.
Wanneer de markt verzadigd zal zijn is onbekend, maar de ontwikkelingen zijn zodanig dat uitbreiding in kwantiteit niet uit zal blijven.
Ik verwacht dat dit relatief nieuwe product in deze omvang zeker een blijver zal worden op de internationale markt."


Paraplu

Peter Bontekoe is al vijfendertig jaar boomkweker en eigenaar van Salixkwekerij Bontekoe in Boskoop. FPC-voorzitter is hij sinds februari. Toen heeft hij Henk van der Sar opgevolgd wiens termijn erop zat.
"Ik vind het belangrijk dat boomkwekerijproducten op een professionele manier vermarkt worden. Daarbij is Royal FloraHolland een ideale partner. Hoe meer kwekers onder deze paraplu actief zijn, hoe massiever en efficiƫnter de markt beleverd kan worden.
Boomkwekerijproducten zijn voor heel veel klanten die van het handelskanaal Royal FloraHolland gebruik maken van toegevoegde waarde. Het kan immers mee in de bloemen- en potplantenstroom."


Bloembezetting

Ontwikkelingen zijn er gaande zowel in de weefselkweek als bij de Helleborus van zaad. Deze richten zich in hoofdzaak op de bloembezetting en kwaliteitsverbetering.
"Weefselkweek planten zijn bijzonder groeikrachtig en vind je meestal terug in de grotere potmaten. Deze zijn een stuk duurder.
De zaaisoorten zijn minder groeikrachtig en worden juist in kleinere potmaten gekweekt.
Qua marktaandeel zal de verdeling in aantal 80% zaad en 20% weefselkweek zijn. In opbrengst zal het ongeveer gelijk zijn. Tevens is er een assortimentsverbreding in kleur te verwachten"

Expansie

Voor de consument is Helleborus een ontzettend leuk product in een periode waarin relatief weinig bloeiende planten te krijgen zijn. De verkoopcijfers en expansie van Helleborus bewijzen dat. De aanvoer stijgt al jaren. "Dit gaat nog steeds niet ten koste van de opbrengst en de gemiddelde prijs, wat het tot een dankbaar product maakt.

Derhalve is het aan de kwekers om de kwaliteit goed te blijven bewaken en de klanten optimaal te bedienen."