Afbeelding
Foto: esdor van Elten

Bunnik Plants

Bunnik Plants uit het Zuid-Hollandse Bleiswijk is één van de drie genomineerden voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2017. In 1994 wisten de 'Gebroeders Bunnik' de prestigieuze prijs al eens binnen te slepen. Gaat het Bunnik Plants anno 2016 weer lukken?

Door Esdor van Elten

"Natuurlijk zijn we blij met de nominatie", vertelt Hans Bunnik, mede-eigenaar van Bunnik Plants, de 'potplantenkwekerij met toegevoegde waarde'. "Toch is dat niet waar we het primair om doen. De toekenning van de Tuinbouw Ondernemersprijs betekent voor ons vooral erkenning dat we op de goede weg zijn."

Vertrouwen

De laatste jaren is Bunnik Plants flink gegroeid. "Wij hebben als familiebedrijf steeds economisch mindere periodes benut om te investeren", legt Hans uit. Dat is ook in de afgelopen lastige jaren gebeurd.
"We zagen het als een diepe, maar tijdelijke dip. Maar we behielden het vertrouwen in ons product en in de sector. Vanuit die basis en die kracht hebben we geïnvesteerd in continuïteit, organisatie en IT."
Zo heeft de afgelopen jaren een bedrijfsoverdracht plaatsgevonden. "De derde generatie, bestaande uit de neven Dennis en Thomas, is aan boord gekomen." En met hen nieuw elan binnen de organisatie.
"We werken binnen ons bedrijf met zelfsturende teams. Daarmee verandert de hele cultuur en werkwijze. Iedere werknemer wordt mede-ondernemer. Ze krijgen ook een deel van de winst.

Genomineerd voor Tuinbouw Ondernemersprijs

We kunnen veel sneller schakelen en inspelen op nieuwe situaties. We delen voortdurend kennis met elkaar. Er is een heel nieuw beoordelingssysteem gekomen waarin we elkaar steeds herinneren aan en bevragen op onze kernwaarden.
Maar die ook de vraag stelt: 'wat maakt jou fantastisch?' We zien de eerste resultaten al. Onze 'blijheidsmeter' klom van 4,9 naar 7,2. En dat is pas het begin. Dat gaat iedereen merken, intern, maar ook extern. Want gelukkige mensen maken mooie dingen."

Duurzaamheid

De nominatie voor de Tuinbouw Ondernemersprijs komt niet zozeer door deze nieuwe ontwikkelingen, maar verwijst vooral naar eerdere prestaties van Bunnik Plants, met name op het gebied van duurzaamheid.
"We zijn al 100 jaar duurzaam ondernemer", aldus Hans. "Zo gebruiken we al 15 jaar insectengaas en waar mogelijk biologische bestrijding. We recyclen ook al jaren 100% van ons water. We gebruiken al 20 jaar restwarmte om onze kassen te verwarmen.
OCAP? Doen we al twaalf jaar. En als we iets bouwen, dan doen we dat met de gedachte dat het minstens dertig jaar moet staan. Onze eerste kas uit 1987 staat er nog steeds glanzend bij."Wat wel nieuw is, zijn de zonnecollectoren. Bunnik Plants is op dat gebied de op twee na grootste in Nederland.
"Eigenlijk liep het een beetje uit de hand", geeft Hans toe. "We besloten op alle beschikbare ruimten zonnecollectoren te plaatsen, maar beseften op dat moment niet helemaal hoeveel vierkante meters dat nu eigenlijk was."
Inmiddels wekt Bunnik Plants nu jaarlijks 1,8 megawatt stroom op, wat gelijk staat aan het jaarlijkse stroomverbruik van zo'n 550 huishoudens.
"We willen altijd vooruitstrevend zijn. Niet voor een prijs, zelfs niet voor onszelf, maar vooral voor de klant. Die staat immers bij ons centraal." Dat alles is alleen maar mogelijk door vooruit te blijven kijken en visie te hebben voor de lange termijn. "Daar zijn we een familiebedrijf voor."

Erkenning

Verdient Bunnik Plants dus de Tuinbouw Ondernemersprijs 2017? Wat het bedrijf betreft wel. "Maar", zegt Hans, "Alle genomineerden zijn prachtige bedrijven die stuk voor stuk erkenning verdienen. De jury staat voor een moeilijke keus."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding