Adrie van den Einden.
Adrie van den Einden. Foto: frank de klerk

'Wij maken wat de klant wil'

TOP n De jury van de Tuinbouw Ondernemersprijs heeft dit jaar drie bedrijven genomineerd die voorop lopen in innovatie.

Door Frank de Klerk

Twee bedrijven zijn in het westen van het land gevestigd. Voor een bezoek aan een derde bedrijf moet een uitstapje naar de Brabantse Peel worden gemaakt. Daar kweekt in Lierop Green Specialties Holland een keur aan bladgroenten.

Ondernemer Adrie van den Einden bouwde een traditioneel familiebedrijf om tot een moderne marktgerichte onderneming, die zes dagen per week een breed assortiment aan producten zoals panklare spinazie en sla kan leveren.
"Wij hebben een vaste groep klanten en produceren voor hen precies wat zij willen,'' zegt Van den Einden. "De uitdrukking: hebben wij niet, zit niet in ons assortiment. Wij hebben moeite om tegen de klant 'nee' te zeggen. Green Specialties Holland 'duwt' geen producten op de markt, maar is marktgericht naar een vaste groep klanten waaronder groothandel Sligro.
Een andere doelgroep zijn klanten in België en Duitsland van gastronomie tot retail. Onze producten zijn uitermate geschikt voor de horeca.''


Eetbare violen

Die sterke klantgerichtheid blijkt ook uit de teelt van de eetbare Cornuta violen. Die worden in de winter in een kas van de buurman geteeld. "Dat kan dan niet in de volle grond'', zegt Van den Einden. "Wij telen al onze producten in de volle grond maar dit kan gewoon niet anders. Wij telen die Cornuta's omdat deze samen met onze slasoorten een mooie combinatie maken. Dit is echt beleving voor de consument."
Het Brabantse bedrijf heeft verspreid over enkele locaties een omvang van 150 hectare. In de zomer worden spinazie, rucola en babyleaves geteeld.
In de winter worden deze gewassen uit Spanje en Italië geïmporteerd en staat er peen op de velden. "Die peen wordt afgedekt met stro'', zegt Van den Einden. "Die stro is weer afkomstig van de haver, die wij in de zomer telen voor Van Dinter Semo die deze verwerkt. De haver is ook een goede bodemverbeteraar.
Daarnaast telen wij lupines waarvan de bonen veel eiwit bevatten. Die bonen worden verwerkt tot meel om brood van te bakken. Een andere mogelijkheid is in combinatie met een slamix als basis te dienen voor een smoothie."


Eigen zuivering

Duurzaamheid staat bij Green Specialties Holland hoog in het vaandel. "Wij telen al vijftien jaar onder milieukeur'', zegt Adrie van den Einden. "Door extra inspanningen weten wij extra punten op dit vlak te scoren.
Dat doen wij door eigen stroom op te wekken en door twee eigen zuiveringsinstallaties. Een voor het wasproces van de sla waardoor al 70% water wordt bespaard en de tweede voor het bedrijfsafvalwater. Dit water wordt gezuiverd en nogmaals gebruikt voor het reinigen van de tractoren en machines. Het overtollige gezuiverd water wordt geïnfiltreerd in de bodem.
Zo creëren wij een water kringloop. Wij proberen het water zo zuiver te maken zodat de kwaliteit van de sla beter wordt.''

Een ander aandachtspunt is de grond. "Bodemvruchtbaarheid is voor ons erg belangrijk,'', zegt Van den Einden. "Dat doen wij door middel van compost en groenbemester, maar ook door de grond gewoon rust te geven. Wij hebben een moeilijk jaar achter de rug. Op 23 juni was er een grote hagelbui met veel schade. Een deel van de teelt hebben we moeten vernietigen wegens schade."
Bij alle innovatie blijft Green Specialties Holland een traditioneel familiebedrijf met 90 medewerkers waarvan 40 vaste krachten zijn. "Van onze medewerkers komen er zeven uit het buitenland. De rest is allemaal uit Lierop en omgeving afkomstig. Wij zijn een echt Brabants bedrijf.''

Zes dagen per week een breed assortiment aan producten zoals panklare spinazie en sla.
Afbeelding