Afbeelding
Foto: rgb

Vergrijzing biedt ondernemer kansen

ouderen n Tussen 2000 en 2030 verdubbelt het aantal 65-plussers in Nederland. Met 4,25 miljoen 65-plussers in 2030 wordt de 'oudere' consument steeds belangrijker.

In 2030 zijn 65+ huishoudens goed voor naar schatting 35% van de totale consumentenbestedingen. Toch speelt 70% van de ondernemers nog niet in op vergrijzing.

Dirk Mulder, Sectormanager Food & Retail bij ING: "De sterke groei van 65-plussers heeft een grote impact op sectoren. Kansen ontstaan voor partijen die op de behoeften van deze groep inspelen."

Trends

Er komen niet alleen meer nieuwe welvarende ouderen, ze hebben ook een andere levensstijl die voor hogere bestedingen zorgen. En ze blijven langer zelfstandig wonen, waardoor de vraag ontstaat naar producten en diensten die zelfredzaamheid verhogen en het leven veraangenamen.
In sectoren waar alle drie de factoren een grote rol spelen, stijgen de 65+ bestedingen relatief het meest, bijvoorbeeld in de gezondheid & persoonlijke diensten, recreatie & cultuur en food retail en vervoer. In andere sectoren is de groei minder sterk, maar zeker niet te onderschatten.