Jurgen de Ree.
Jurgen de Ree. Foto: wilma van velzen

Uitdagingen van bollenbranche

anders n Dat de bloembollenbranche voor de nodige uitdagingen staat werd donderdag 24 november duidelijk tijdens het drukbezochte Flower Science Café bij Bloembollenexporteur De Ree Holland in Lisserbroek. Het traditionele afzetlandschap is veranderd en dat vraagt aanpassing op het gebied van handel en export.

Door Wilma van Velzen

Zowel Jurgen de Ree (De Ree Holland) als Henk Westerhof (Anthos) gaven hun visie over succesvol internationaal ondernemen. De Ree aan de hand van een inleiding over De Ree Holland, de bloembollenbranche in het algemeen en een zestal bottlenecks die met name gericht waren op de droogverkoop. "Het is van belang om deze bottlenecks als branche op te lossen. Juist als Nederland zijn koppositie als internationaal leverancier van bloembollen wil behouden."


Teeltcontract

De bottlenecks van de export betroffen uiteenlopende onderwerpen. De eerste luidde 'Van boterbriefje naar teeltcontract' waarbij De Ree zich richtte op de tekortkomingen van het huidige Handelsreglement. "Wat meer verplichtingen zijn hier gewenst. De afspraken zijn nu te vrijblijvend. Het komt nog wel eens voor dat een aanvoerder op het laatste moment laat weten maar tien procent te kunnen leveren. Logisch dat de retail het niet pikt als wij onze leveranties niet na kunnen komen."


Bottlenecks

Bezorgdheid deelde De Ree ook over de onvolledigheid van het teelt- en ketenregister waar de export op zeer korte termijn mee te maken krijgt als CLIENT Export wordt ingevoerd. "Op 1 juli 2017 moeten alle leveranties elektronisch worden geregistreerd. Maar als het register dan niet volledig is kan er niet worden geëxporteerd."
De andere bottlenecks die door De Ree naar voren werden gebracht betroffen biologische teelt of duurzaam en verantwoord telen, van aanbod gestuurd naar teelt gestuurd voor wat de logistiek betreft, van ontkenning naar beheersing van de fytosanitaire landeneisen voor de export van bloembollen en vaste planten die steeds strakker worden en van veredelen op sierwaarde naar veredelen op resistentie.


Dynamiek

De afzet van bloembollen en bolbloemen: een wereld vol dynamiek was de titel van de inleiding van Henk Westerhof. Behalve dat hij een realistisch beeld schetste van de belangen van de sector in de wereld die door Anthos worden behartigd ging hij tevens in op alle veranderingen.
"Het inkopen van bloembollen wordt steeds complexer en behalve de beschikbaarheid en kwaliteit heeft men ook steeds vaker te maken met fytosanitaire eisen, allerlei beperkingen en registratie via het ketenregister.
De eisen die aan de producten worden gesteld kunnen zelfs per afzetland en handelskanaal verschillen wat het er niet gemakkelijker op maakt. Omdat het bestaande Handelsreglement, dat inmiddels dertig jaar oud is, niet in alle situaties voldoet is een reglement met inkoopcondities in ontwikkeling om onze leden tegemoet te komen en hen een keuze te bieden."
Benadrukt werd eveneens dat samenwerking in de branche ontzettend belangrijk is.
Het afschaffen van de PT-heffing heeft ervoor gezorgd dat de bloembollenbranche in een enorm financieel gat is gevallen, zeker waar het onderzoek betreft.
Alleen de promotie is met iBulb door Anthos tijdig ondervangen door dit zelf te financieren. Zowel de beeldbank als het wereldwijde netwerk met perscontacten zijn inmiddels een groot succes.

Afgesloten werd met een uitgebreide discussie die geleid werd door burgemeester Lies Spruit.

Foto's onder:
links, Henk Wetsrhof
rechts, Jurgen de Ree

De belangstelling voor het Flower Science Café was groot.
Henk Westerhof.