Andere inkoopmethode voor lijnrijders en andere 'kleine' klanten.
Andere inkoopmethode voor lijnrijders en andere 'kleine' klanten. Foto: Walter Landesbergen

vervolg van pagina 1

Lijnrijders nog ontzien

uitzondering n Rijnsburg is de uitzondering op de nieuwe regels van het nieuwe veilen. Maar daar hangt volgens het kostenmaker = kostendrager-principe wel een prijskaartje aan.

De tribunes in Aalsmeer en Naaldwijk verdwijnen en er komt een landelijke klok voor verkoop op afstand.

Robots

RFH wil de kosten met een derde verlagen. Daartoe wordt onder meer een nieuw platform geïntroduceerd, waarvan volgend jaar een eerste prototype verschijnt.

De veiling denkt door vergaande robotisering sterk op logistieke personeelskosten te kunnen besparen.
"We hebben geprobeerd naar iedereen in de sector te luisteren", zei Teers. "Wat de maatregelen die wij nu nemen over vijf jaar betekenen, weten wij niet."
Kiezen voor één model lukt op dit moment volgens hem nog niet, zodat de lijnrijders en andere 'kleine' klanten in Rijnburg een andere inkoopmethode krijgen aangeboden dan de grotere.

Digitale verkoop

Hij was het er wel mee eens dat bij digitale verkoop men moet kunnen bouwen op de aangeboden informatie. Op afstand kopende lijnrijders meldden dat daaraan nog altijd het nodige ontbreekt.
Telers mogen dan nu verplicht worden actuele foto's van de producten te leveren, de rest van de informatie laat nog altijd te wensen, constateerden aanwezigen tijdens de klantbijeenkomst.

"Een kweker gaat niet voor eerlijk", zei er een. "Als hij bij herkeur een boete krijgt, is hij goedkoper uit dan wanneer hij voor tien mille aanvoer laat schieten." Het classificatiesysteem moet anders, gaf Teers toe. Op dit moment komt 96% van de aanvoer in A1 terecht, ondanks grote verschillen binnen die groep.

Afbeelding