Jaap-Jan (links) en Frank Uittenbogaard met PolderPride, A1-kwaliteit snijtulpen.
Jaap-Jan (links) en Frank Uittenbogaard met PolderPride, A1-kwaliteit snijtulpen. Foto: Walter Landesbergen

Familiebedrijf JUB Holland

De nominatie voor de Tuinbouwondernemersprijs was een grote verrassing. En de impact is overdonderend. Het nieuws heeft voor veel positief tumult gezorgd bij Jac. Uittenbogaard & Zn, wellicht beter bekend onder de handelsnaam JUB Holland.

door Walter Landesbergen

'Het is eigenlijk Henk Westerhof geweest, voorzitter van Anthos, de brancheorganisatie van handelsbedrijven in bloembollen en boomkwekerijproducten, die ons op de Tuinbouwondernemersprijs attendeerde', zegt Jaap-Jan Uittenbogaard.
'Wordt het niet tijd dat de bollen een keer meedoen', zei hij, 'is dit niet iets voor jullie?'.
Frank Uittenbogaard: 'Toen zijn we als directie bij elkaar gaan zitten, hebben onze inschrijving gedaan en de bijbehorende vragenlijst ingevuld. Een pittig werkstuk van 11 A4-tjes.'

Naast Uittenbogaard zijn Bunnik Plants en Green Specialities Holland genomineerd. Een vakjury beoordeelt de bedrijven op 10 criteria.
'Als we drie criteria zouden moeten kiezen, waarvan wij vinden dat we hier echt goed op scoren, dan is het onze rol in de sector, duurzaamheid en innovatie', zeggen de neven bescheiden zelfverzekerdheid.

Sector

JUB is als een van de weinige bedrijven in de sector actief in alle facetten van het bloembollenvak. Van het veredelen, kweken en broeien tot het verhandelen van bloembollen.
De kwalitatief hoogwaardige bloembollen en bloembollenproducten levert JUB aan de retail in Europa, tuincentrumorganisaties in Nederland en Belgiƫ, Europese steden en gemeenten, de Verenigde Staten, Canada en Rusland, en de broeihandel gaat naar Engeland.
Jaap-Jan: 'Naar 35 landen exporteren wij. Afgelopen week bereikten we een mijlpaal: een record in het aantal orders. Op de terreinen waar JUB actief is, hebben we een sterke positie opgebouwd. Het is ons streven om in onze markt gerekend te worden tot de toonaangevende en vooruitstrevende bedrijven.'

JUB

Duurzaamheid

Wat duurzaamheid betreft is JUB zeker een voorloper. Welzijn, gezondheid en veiligheid van het personeel maken integraal onderdeel uit van de bedrijfsvoering, evenals milieu.
JUB gebruikt 100% groene stroom, streeft naar optimaal hergebruik van verpakkingsmaterialen en teelt zo min mogelijk met chemische gewasbeschermingsmiddelen.

genomineerd voor de tuinbouw ondernemers prijs

Jaap-Jan: 'Wij volgen de ontwikkelingen op het gebied van biologische meststoffen op de voet en doen komend jaar een proef met een biologische meststof.'
'Duurzaamheid is voor ons van oudsher een thema. Het Milieukeur certificatieschema voor bloembollen bijvoorbeeld is tot stand gekomen op initiatief van Rudolph Uittenbogaard (3e generatie). We mogen wel zeggen dat JUB de geestelijk vader is voor Milieukeur bloembollen; wat staat voor een duurzame kwaliteit, waarbij producten worden geteeld met respect voor mens, natuur en milieu.
We zijn dan ook bijzonder trots op het feit dat de door JUB geteelde tulpen en narcissen sinds juli 2016 Milieukeur gecertificeerd zijn. Hiermee zijn wij 1 van de 3 telers in Nederland die dit certificaat behaald hebben.'
Daarnaast is JUB partner van NL Greenlabel, een organisatie die is opgericht om de inrichting van de buitenruimte weer in balans te brengen met de natuurlijke leefomgeving, en voert het bedrijf en assortiment biologische bloembollen onder het label 'Natural Bulbs'.

Innovatief

Ook op het gebied van innovaties weet JUB zich te onderscheiden.
Frank Uittenbogaard: 'Met JUB zijn we zeer actief met het veredelingsbedrijf Remarkable. Op basis van samenwerking met zeven gerenommeerde partners brengen we nieuwe exclusieve tulpenrassen voort. Zo'n veredelingsproces duurt circa vijftien jaar, maar inmiddels zijn de eerste tulpensoorten aan de participanten uitgegeven.
En sinds 2011 zijn we lid van het samenwerkingsverband van zes ervaren tulpenbroeiers die onder de naam PolderPride uitsluitend A1 kwaliteit tulpen op de markt brengt.'
Jaap-Jan vult aan: 'Speciaal voor de retail ontwikkelen wij jaarlijks nieuwe concepten met cadeau-artikelen, want bollen zijn tegenwoordig echt een impuls-aankoop. Zo lanceerden wij als eerste Bijen- en Vlinder aantrekkende bloembollenpakketten.
En voor landscape (openbaar groen) waren wij pionier met een eigen plantmachine waarmee bloembollen machinaal direct onder gras konden worden geplant.'

Tuinbouwondernemersprijs

Jaap-Jan besluit: 'De Tuinbouw Ondernemersprijs is een prestigieuze prijs, die erkenning geeft voor de inspanningen van JUB en al haar medewerkers op het gebied van duurzaamheid en innovatie.
Wanneer JUB deze prijs zou winnen dan zou dit een visitekaartje zijn voor het bedrijf en de bloembollensector, wat het imago van beide zou versterken.'

Familiebedrijf

Op woensdag 11 januari 2017 wordt bekend gemaakt welk bedrijf de Tuinbouwondernemersprijs in ontvangst mag nemen. De uitreiking vindt plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in Keukenhof. Thema van de bijeenkomst is: 'Familiebedrijven, de kunst van succesvol overdragen'.
Wellicht is dat de grootste troef van Jac. Uittenbogaard. Het 106 jaar oude bedrijf, dat zich als enige in de sector 'Hofleverancier' mag noemen, is een echt familiebedrijf. Aan het hoofd staat een 3-koppige directie van de vierde generatie: Jaap-Jan, Frank, Robbert. In 2017 wordt de directie uitgebreid in de persoon van Dolph Uittenbogaard.

---------

Bij de foto hieronder: De vitrinekast met oude bollenboekjes maakt de geschiedenis van het familiebedrijf tastbaar.

Export naar 35 landen wereldwijd.
Neven Uittenbogaard in de showroom.
De oude bollenboekjes.