Arno Zondag (links), gespecialiseerd in het efficiënt inrichten van (online) processen rondom ‘vraag en aanbod’
Arno Zondag (links), gespecialiseerd in het efficiënt inrichten van (online) processen rondom ‘vraag en aanbod’ Foto: joep derksen

Digitale mogelijkheden doorbreken oude handelwijze

n Logistiek partner Flower by the hour

AALSMEER n De eerste kwekers en exporteurs hebben de voordelen van FlowerbytheHour.nl al ontdekt; het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat de rest van de bloemenwereld volgt.

Door Joep Derksen

Kent u 'm nog; de walkman? In de jaren '80 was dat hét symbool van de moderne tijd. De bloemensector heeft jarenlang kunnen voortborduren op successen uit het verleden, maar ook hier klopt de vooruitgang aan de deur. Met het instellen van een '23-uurs' opslag, transport- en distributiekanaal 'Flower by the Hour' kan de levering van bloemen vanaf de kweker naar de klant soms wel met een dag vervroegd worden.

Just in time

Het bedrijf 'Flower by the Hour' is opgezet door Arno Zondag, in opdracht van de directie van commissionairsbedrijf Molenaar & Van Groenigen (Alex van Kessel, Rob van Groenigen). Zij haken in op de 24-uurs economie, waar velen gebruik van maken. Nog even 's avonds een paar schoenen of enkele boeken online bestellen, wetende dat die gegarandeerd en 'just-in-time' worden afgeleverd. Tot voor kort was dit nog geen gemeengoed in de bloemen- en plantenwereld; iemand moest van buitenaf de sector wijzen op de mogelijkheden.

Opdracht

Arno Zondag, gespecialiseerd in het efficiënt inrichten van (online) processen rondom 'vraag en aanbod', kreeg een jaar geleden een simpele opdracht van Rob en Alex: richt een toekomstbestendig bedrijf op dat toegevoegde waarde biedt voor kweker en exporteur, en waarbij de aanwezige Bloemen- en Veilingkennis optimaal benut wordt.

'Ik heb naar vele exporteurs en kwekers geluisterd en de strategie van Flora Holland bekeken en hier tegenaan gehouden. Hieruit werd al snel duidelijk, dat alle partijen tevreden zijn over de producten en de onlineprocessen rondom het bij elkaar brengen van vraag en aanbod via Flora Mondo en de klok. Maar één essentieel ding ontbreekt: Het kost te veel tijd (en dus geld) om de bloemen op tijd in de box van de Exporteur/koper in Aalsmeer te krijgen. En dat is precies wat logistiek partner Flower by the Hour levert!"

'Fresh Flowers Fast!'

Logistiek partner

'We hebben koelcellen op Aalsmeer en bieden een kweker flexibele vierkante meters, zowel gekoeld als ongekoeld", gaat Arno verder. "Wij bieden hem aan om zijn aanbod (deels) bij ons weg te zetten, zodat hij zelf simpel zijn eigen aftuin bloemen online en 23 uur per dag kan verkopen via Flora Mondo/Directe Verkoop (of elke andere marktplaats).
Onze specifiek ontwikkelde software zorgt ervoor dat een kweker via elke marktplaats kan verkopen. Dus via welk onlinekanaal ook verkocht: wij garanderen de aflevering van elke order op Aalsmeer binnen twee uur en altijd tussen 0600-1400 uur."

Dat is nieuw en maakt de verkoopketen echt korter en efficiënter. "In de praktijk betekent dit, dat de kweker dagelijks ook gewoon kan verkopen tussen 04.00 en 12.00 uur, dat wat nu bijna niet mogelijk is, tenzij de exporteur of kweker apart transport regelt."

Zondag besluit: 'Wij helpen mee de belangrijkste belofte van kweker en exporteur aan de consument na te komen: "Fresh Flowers Fast" is niet voor niets onze slogan!'

Meer informatie: Flower by the Hour, Bloemenveiling Aalsmeer, locatie C 008-11, T: 06 5598 0742, W: www.flowerbythehour.nl.

Afbeelding
Afbeelding