Gijs Kok vertegenwoordigt RFH in de Adviesraad van de Club van 100.
Gijs Kok vertegenwoordigt RFH in de Adviesraad van de Club van 100. Foto: Esdor

RFH erkent het belang van Club van 100

wur n In november 2014 introduceerde Wageningen UR Glastuinbouw de 'Club van 100'. Een groep bedrijven rondom de tuinbouw die zich samen sterk gaan maken voor toegepast, fundamenteel en strategisch onderzoek bij Wageningen UR Glastuinbouw. De Bloemenkrant portretteert iedere maand één van de deelnemers van deze 'Club van 100': Wie zijn ze, waarom doen zij mee, en wat hopen zij te bereiken? In deze editie: Royal FloraHolland.

Door Esdor van Elten

Dat Royal FloraHolland lid is van de Club van 100, hoeft op het eerste gezicht niemand te verbazen. Tenslotte is de coöperatieve bloemenveiling een grote en centrale speler in de Nederlandse sierteelt. Of het nu gaat om verkoop, distributie of kwaliteit: om Royal FloraHolland kun je nauwelijks heen.
"We stimuleren voortdurend innovaties die de sierteeltsector toekomstbestendiger maken waaronder de duurzaamheid", geeft Gijs Kok, manager Externe Betrekkingen van Royal FloraHolland, aan. "Bovendien is de Club van 100 een goed concept."
Met het stoppen van het Productschap kwam de verantwoordelijkheid voor goed en diepgaand onderzoek meer bij het bedrijfsleven te liggen. Bij onze leden, klanten en toelevering dus, die tegelijkertijd zelf ook heel veel belang hebben bij toegepast en fundamenteel onderzoek. Dat ondersteunen we dus van harte."

Direct belang

Maar dat betekent niet dat Royal FloraHolland alleen indirect belang heeft bij de Club van 100. Integendeel.
De hele sierteelt, en eigenlijk de hele samenleving, is in transitie, volgens Kok. En als spil in de keten wil Royal FloraHolland daarin sturend zijn. "De hele wereld denkt na over vragen als: hoe kunnen we duurzamer zijn? Hoe verbeteren we onze leefomgeving? Hoe lossen we de klimaatproblemen op en hoe blijven we zelf gezond?
En daar speelt groen een belangrijke rol in. Uit talloze onderzoeken blijkt dat bomen, planten en bloemen een gunstig effect hebben op ons klimaat, onze omgeving en op onszelf. Bomen maken de stad (en de planeet) koeler. Planten reguleren de temperatuur in huis en zuiveren de lucht. Airco er uit, planten er in dus!
En met planten in onze huizen, kantoren en klaslokalen verbetert de concentratie, de prestaties en het welbevinden. Zelfs het revalideren na een operatie duurt minder lang in een groene omgeving.
"Dat is meer dan utopisch geitenwollensokkendenken", volgens Kok. "Dit is een verdienmodel! Hier liggen kansen voor onze branche om meer planten en bloemen te verkopen. Maar om zo ver te komen is aanvullend onderzoek nodig.
"We hebben de wetenschap nodig om de claims die we maken te onderbouwen en om te ontdekken hoe we daadwerkelijk die biobased samenleving kunnen realiseren.
We moeten meer circulair gaan denken. Afval? Afval is grondstof! We moeten als tuinbouw weer meer volgens de regels van de natuur gaan produceren. Leren hoe we stoffen uit gezonde planten kunnen gebruiken om zwakkere planten weerbaarder te maken. De gezondheidskracht van planten vergroten en de luchtzuiverende werking."

Ondernemersnetwerk

Royal FloraHolland heeft geen directe zitting in één van de werkgroepen van de Club van 100. Gijs vertegenwoordigt het bedrijf wel in de Adviesraad.
Royal FloraHolland zet binnen de Club van 100 in om onderzoek naar de biobased samenleving te doen. Benutten van biogrondstoffen, bijvoorbeeld voor gewasbescherming. Onderzoek naar footprint in de keten; dus hoeveel natuurlijke resources gebruik je voor je bedrijfsactiviteit, en wat geef je terug?
"Maar ook: wat zitten er nog meer voor stoffen in een plant waar je iets mee kunt en hoe winbaar en stabiel is dat? Dat zijn de onderzoeksvragen waar de WUR met haar enorme kennis op plant- en teeltgebied echt iets mee kan."
Andersom brengt Royal FloraHolland ook haar eigen expertise mee: kennis van de markt en de vragen die daar spelen, kennis van vergroening en haar enorme internationale ondernemersnetwerk: "daar zitten mensen die weten hoe je een thema weer vertaalt naar business. Want onderzoek is geen doel op zich."

Afbeelding